plny-hrniec_transparent_negativ.png

Konečne som našla recept na dokonalú bublaninu: Za 5 minút pripravená, mäkučká a chutí božsky!

Túto bublaninu pečiem už 20 rokov a lepšiu som za tú dobu nemala!

Najlepšia bublanina na svete. Pečiem ju už takto už 20 rokov a lepšiu som za tú dobu nemala!

 

 

Legendárny dezert zo slovenských kuchýň

Bublanina je obľúbený slovenský koláč, ktorý si získal srdcia mnohých ľudí svojou jednoduchou prípravou a lahodnou chuťou. Okrem toho má aj bohatú históriu a tradície, ktoré ju robia ešte výnimočnejšou.

Bohatá história

Pôvod bublaniny siaha do 19. storočia, kedy sa v slovenských kuchyniach začali objavovať rôzne variácie sladkých koláčov s ovocím.

Názov „bublanina“ pochádza od slova „bublina“, ktoré odkazuje na charakteristickú bublinkatú štruktúru cesta.

 

 

Bublanina sa tradične piekla pri rôznych príležitostiach, ako sú sviatky, oslavy a nedeľné návštevy. Často sa podávala s čajom alebo kávou a bola obľúbeným dezertom medzi deťmi aj dospelými.

Zaujímavé fakty o bublanine:

-Bublanina je jedným z najobľúbenejších koláčov na Slovensku a v Českej republike.

-Existuje viac ako 100 rôznych receptov na bublaninu.

-Bublanina sa dá piecť aj v mikrovlnnej rúre.

V roku 2010 sa na Slovensku usporiadala súťaž o najväčšiu bublaninu, ktorá mala priemer 2 metre.

Na dokonalú bublaninu potrebujeme:

 

2 hrnčeky polohr.muky

1/2 kypriaceho prášku

1 hrnček kryštálového cukru (odporúčam z cukru trochu neho ubrať a pridať 1 balicek vanilkoveho cukru, bublanina je potom voňavejšia)

1/2 hrnček mlieka

1/2 hrnčeka oleja

3 vajíčka

štipka soli

ovocie (voliteľné):

 

 

jahody

maliny

čučoriedky

jablká

marhule

broskyne

zmes drobného ovocia

(ak používate čerstvé, obaľte ho v hladkej múke – neklesne na spodok pelchu)

(pozn. hrnček 2,5dl)

Postup:

 

 

Všetky prísady okrem ovocia spolu zmiešame a vymiešame jednotné cesto.

Navrstvíme ho na menší vymastený, múkou vysypaný plech.

Navrch poukladáme čerstvé jahody obalené v múke a v rúre vyhriatej na 150 stupňov (alebo na teplotu, na akej bežne pečieme koláče).

Pečieme asi 30-40 min.

Ak chcete bublaninu ešte vylepšiť, pečte ju spolu s posýpkou

Existuje mnoho variácií posýpky na bublaninu, ale tu je jeden z najbežnejších receptov

 

 

Potrebujeme:

100 g hladkej múky

80 g studeného masla

50 g práškového cukru

1 vanilkový cukor (voliteľné)

Postup:

Múku preosejte do misky. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a rukami ho rozdrvte s múkou, kým nevznikne mrvenica.

Pridajte cukor a vanilkový cukor (ak používate) a premiešajte. Posýpku môžete hneď použiť na bublaninu alebo ju dať na 10 minút do chladničky, aby stuhla.

Tipy:

Do posýpky môžete pridať aj škoricu, kakao, nasekané orechy alebo hrozienka.

Ak chcete mať posýpku chrumkavejšiu, môžete do nej pridať aj 1 lyžicu studeného mlieka.

Posýpku môžete na bublaninu dať pred pečením alebo po upečení.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Ľubka

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes