Túto roládu z mletého mäsa robíme na slávnostný obed, ale v poslednej dome aj len tak – keď mám doma mleté mäso a fašíriek sme už prejedení. Ak ju dáte do mrazničky, máte perfektné pohostenie vždy prichystané pre vašu návštevu. Mráz jej na chuti vôbec neuberie, mám odskúšané!
Potrebujeme:
700 g mletého bravčového mäsa
1 žemľu alebo dva rožky
1 lyžicu bravčovej masti
1 stredne veľkú cibuľku
1 vajce
2 lyžičky pálivej papriky
Štipku tymiánu
Soľ podľa chuti
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu horčice
Náplň:
200 g údeného syra
4 vajcia
150 g údenej šunky
2 lyžičky oleja
Postup:
Chlieb natrháme a namočíme do mlieka alebo vlažnej vody. Keď naobtná, vyžmýkame ho a pridáme k mäsu. Do mäsa pridáme aj nadrbno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajíčko, koreniny a soľ. Dobre premiešame.
Pripravíme si väčší kus alobalu, ktorý dobre potrieme olejom. Zmes mletého mäsa navrstvíme na fóliu (60×40 cm) tak, aby vznikol tvar akéhosi plátu – hrúbka asi 2-3 cm.
Na mäso navrstvíme plátky syra (asi 4 cm od okrajov), šunku, plátky uvarených vajec a zvyšný syr. Potom mäso opatrne a čo najpevnejšie zrolujeme do fólie a okraje pevne uzavrieme – môžeme vytvoriť zvar akejsi veľkej salónky. Roládu uložíme na plech spojom smerom nadol. Pečieme pri teplote 200 stupňov 1 hodinu. Moja finta na extra šťavnaté mäso – mleté mäsko pred vrstvením prísad zvyknem potrieť kyslou smotanou – je to ešte chutnejšie a šťavnatejšie.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubka V.