plny-hrniec_transparent_negativ.png

Z kysnutého už nepečiem, toto je jednotka: Fantastické RÝCHLE pagáče z kyslej smotany – upečené za 15 minút a výborné aj na druhý deň!

Rýchla chuťovka k telke alebo k poháru dobrého vínka.

 

 

Hľadáte recept na rýchle a chutné pečivo, ktoré zvládnete aj bez kysnutia? Vyskúšajte tieto pagáče z kyslej smotany! Sú hotové za pár minút a chutia výborne. Pagáče z kyslej smotany sú skvelou voľbou, keď nemáte čas na zdĺhavé prípravy. Cesto sa pripravuje jednoducho zmiešaním ingrediencií a hneď sa môže piecť. Pagáče sú mäkké, nadýchané a plné chuti.

Ak chcete, aby pagáčiky vyzerali skutočne krásne – jeden ako druhý – vykrajujte ich pomocou vykrajovátka.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 masla (alebo tuku na pečeni)

1 téglik kyslej smotany

1 bal. kypriaceho prášku do pečiva

1 lyžičku soli

Na potretie:

1 žĺtok

Na posypanie:

Pagáče môžete posypať rôznymi ingredienciami, aby ste im dodali jedinečnú chuť a vzhľad.  Slané posýpky:

Soľ: Klasická posýpka, ktorá zvýrazní chuť pagáčov.

Sezamové semienka: Dodávajú pagáčom chrumkavosť a jemnú orechovú chuť.

Mak: Má jemnú orechovú chuť a krásne zdobí pagáče.

Slnečnicové semienka: Dodávajú pagáčom chrumkavosť a jemnú slnečnicovú chuť.

Ľanové semienka: Zvyšujú obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselín.

Tekvicové semienka: Majú bohatú orechovú chuť a sú bohaté na zinok a železo.

Koreniny: Rasca, koriander, fenikel, kmín alebo oregano dodajú pagáčom pikantnú chuť a vôňu.

Syr: Strúhaný syr, ako je parmezán alebo čedar, dodá pagáčom slanú chuť a chrumkavosť.

Postup:

Príprava nemôže byť jednoduchšia.

Suroviny vyberieme z chladničky v dostatočnom predstihu, je dôležité, aby mali izbovú teplotu.

Všetky suroviny spojíme v miske.

 

 

Vymiešame hladké cesto.

Cesto preložíme na pracovnú dosku.

Rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 1 cm.

Vykrajujeme jednotlivé pagáčiky (pomocou vykrajovátka alebo pohára).

 

 

Plech vyložíme papierom na pečenie.

Pagáčiky preložíme na plech.

Potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody.

Ak chcete, na vrchu každého pagáčika môžete urobiť vzor pomocou vidličky.

Posypeme sezamovým semienkami, alebo necháme len tak.

 

 

Vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 15-20 minút (pagáčiky sledujte, pretože každá rúra pečie inak.

 

 

Keď budú na povrchu zlatisté, z rúry ich vyberte).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes