plny-hrniec_transparent_negativ.png

V lete to pridávam do ovocných džemov: Majú nižší obsah kalórií, a môžu ich aj cukrovkári!

Tradičné recepty však často obsahujú veľké množstvo bieleho cukru, ktorý môže negatívne ovplyvniť naše zdravie, najmä u detí a ľudí s chronickými ochoreniami.

Leto je obdobím hojnosti čerstvého ovocia.

 

 

To je ako stvorené na prípravu domácich džemov.

Tradičné recepty však často obsahujú veľké množstvo bieleho cukru, ktorý môže negatívne ovplyvniť naše zdravie, najmä u detí.

Našťastie existuje zdravšia alternatíva, o ktorej sa vďaka portálu pysznosci dozviete viac v tomto článku.

Domáce ovocné džemy sú skutočnou letnou pochúťkou, plnou chuti a vône.

Tradičné recepty však vyžadujú veľa cukru, čo ich robí vysoko kalorickými a nie veľmi zdravými.

 

 

Existuje spôsob, ako si vychutnať džemy bez obáv z prebytočného cukru?

Samozrejme, že áno!

Vďaka niekoľkým jednoduchým náhradám môžeme pripraviť nízkokalorické džemy, ktoré nespôsobujú náhle skoky v hladine cukru v krvi.

 

 

Ovocné džemy bez cukru – je to možné?

Mnoho ľudí verí, že džemy bez cukru strácajú svoju chuť.

 

 

Ale toto je mýtus.

V skutočnosti môžete pripraviť lahodné a sladké džemy aj s obmedzením množstva bieleho cukru.

Základom je používanie prírodných sladidiel, ako je xylitol.

 

 

Xylitol, tiež známy ako brezový cukor, má o 40 percent menej kalórií ako tradičný cukor a oveľa nižší glykemický index.

Vďaka tomu je bezpečný pre diabetikov a ľudí, ktorí sa starajú o svoju postavu.

 

 

Jahodový džem s xylitolom – jednoduchý recept

Príprava lahodného jahodového džemu s xylitolom je mimoriadne jednoduchá.

 

 

Potrebujeme:

1 kg jahôd

600 g xylitolu

šťavu z 1 citróna

 

 

Postup:

Príprava džemu s xylitolom je veľmi jednoduchá a výrazne sa nelíši od tradičného spôsobu.

Na 1 kg ovocia stačí použiť cca 600 g xylitolu.

Presné množstvo sa môže líšiť v závislosti od sladkosti ovocia.

 

 

Ovocie by sa malo dôkladne umyť a nakrájať (ak je to potrebné).

Potom ho zalejte xylitolom a odstavte na pár hodín, aby pustilo šťavu.

Následne vložte ovocie s xylitolom do hrnca a varte na miernom ohni za občasného miešania.

 

 

Varíme, kým džem nezhustne.

Na záver môžete pre lepšiu chuť a konzerváciu pridať citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú.

 

 

Hotový džem by sa mal vložiť do sterilizovaných pohárov a tesne uzavrieť.

Skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes