Tieto rožteky miluje celá naša rodina, robím ich každý týždeň a stále skúšam nové nápady – rôzne semienka, alebo po upečení potriem cesnakom a masťou. Sú jednoducho fantastické a za pár drobných máte pečivo, aké v obchode nekúpite!
Potrebujeme:
350 g hladkej múky (môžeme použiť aj špaldovú)
250 ml mlieka
25 g čerstvého droždia
25-30 g rozpusteného masla
1 lyžičku cukru
1 lyžičku soli
1-2 lyžíc mlieka
Postup:
Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.
Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.
Potom pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.
Keď je cesto vymiesené (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenší trojuholník, ktorý jednoducho zrolujeme do tvaru rožteka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Povrch rožtekov potrieme mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na spodok rúry plech s vodou.
Poznámka: Ja niekedy zvyknem rožteky po rozdelení na 2 bochníky odpočinúť 15 minút, ale robím to podľa toho, ako stíham. Väčšinou s cestom pracujem hneď a rožteky sú aj tak výborné!