plny-hrniec_transparent_negativ.png

Osviežujúci strúhaný jablkový koláč s pudingom: Je taký dobrý, že z tanierov mizne rýchlosťou blesku!

Nenáročný a výnimočne chutný jablkový koláčik podľa receptu z youtube poteší každého malého aj veľkého maškrtníka. Skvelý spôsob ako využiť jabĺčka z vlastnej úrody.

Potrebujeme:

plech s rozmerom 23 x 35 cm.

Na cesto:

350 g múky

1,5 ČL prášku do pečiva

štipku soli

vanilkový cukor

70 g práškového cukru

200 g masla

1 stredne veľké vajce

Na vanilkový puding

750 ml mlieka

vanilkovú esenciu alebo lusky

3 stredne veľké vajcia

80 g práškového cukru

45 g kukuričného škrobu

75 g masla

Na jablkovú plnku

1 kg jabĺk

3 – 4 polievkové lyžice cukru

trochu škorice

na posypanie: práškový cukor

Postup:

Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame. Vložíme do panvice, posypeme cukrom a pridáme asi lyžičku škorice. Podusíme niekoľko minút.

Pripravíme si cesto. Do väčšej misy si preosejeme múku. Pridáme prášok do pečiva, vanilkový cukor, štipku soli, práškový cukor a nakrájané maslo. Všetko spolu zmiešame rukami a vznikne nám sypká konzistencia. Do tej pridáme vajíčko a dobre premiešame.

Cesto, ktoré nám vznikne, si preložíme na pracovnú dosku a spracujeme ho na hladkú kompaktnú hmotu. Rozdelíme si ho na 2 časti a vložíme ho do mrazničky asi na 2 hodiny.

Medzitým si pripravíme krém. Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme doňho vanilku a privedieme do varu. 3 stredne veľké vajcia si vyšľaháme v miske, pridáme cukor, kukuričný škrob a dobre premiešame.

Do tejto hmoty pridávame cez sitko horúce mlieko s vanilkou. Potom prelejeme mliečnu zmes naspäť do hrnca a varíme, kým krém nezhustne. Do horúceho krému zašľaháme maslo. Krém prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.

Plech si vymastíme maslom, vystelieme papierom na pečenie a na dno nastrúhame polovicu mrazeného cesta. Rovnomerne ho rozložíme, navrstvíme jablká a navrch rozotrieme všetko pudingový krém.

Nastrúhame si aj zvyšné cesto, posypeme ním celý vrch koláča a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme asi 35 minút. Hotový koláč necháme úplne vychladnúť na plechu, potom ho vyberieme.

Posypeme ho práškovým cukrom a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!

VIDEONÁVOD

 

 

Najlepšie recepty na dnes