plny-hrniec_transparent_negativ.png

Parížsky šalát – originál, ako sa robil pred rokom 1989: Recept podľa ČSN, na tú chuť sa nezabúda!

Parížsky šalát má pre mnohých ľudí v Česku a na Slovensku sentimentálnu hodnotu. Je to symbol jednoduchej, chutnej a dostupnej stravy, ktorá spája generácie.

Šalát podľa  ČSN, presne, ako si ho pamätáme z mliečnych barov.

 

 

Dnes už takúto pochúťku veru nekúpite.

Názov receptu je odvodený od legendárnej Parížskej salámy, ktorá bola v kombinácií s čerstvým rožkom obľúbenou desiatou čo rýchlou večerou.

Ak nezoženiete parížsku salámu, použite makké druhy salámy (Liptov, Gothaj..)

K tomuto skvelému šalátiku nás inšpirovala skvelá pani Janka K.

 

 

História parížskeho šalátu

Parížsky šalát, familiárne nazývaný aj „parižák“, má bohatú históriu, ktorá sa líši v závislosti od krajiny. V Česku a na Slovensku sa stal ikonickým jedlom, zatiaľ čo v iných častiach sveta existujú variácie s odlišným zložením a názvom.

Presný pôvod parížskeho šalátu nie je jasný. Niektoré teórie hovoria, že vznikol v 19. storočí vo Francúzsku, zatiaľ čo iné ho spájajú s Rakúskom-Uhorskom. V Československu sa presadil v 20. storočí a stal sa populárnym najmä vďaka dostupnosti surovín a jednoduchosti prípravy.

Parížsky šalát má pre mnohých ľudí v Česku a na Slovensku sentimentálnu hodnotu. Je to symbol jednoduchej, chutnej a dostupnej stravy, ktorá spája generácie. Jeho história odráža vývoj potravinových trendov a chutí v danej oblasti a dokazuje, že aj obyčajné jedlo sa môže stať ikonou.

Na pol kilogramu parížskeho šalátu potrebujeme:

 

 

200 g parížskej salámy

90 g kyslých uhoriek

30 g sterilizovaného hrášku

13 g cibule

150 g domácej majonézy (žĺtky a olej – najlepšie je použiť domáce vajcia)

5 g krupicový cukor

5 g soľ

10 g plnotučná horčica

2,5 g ocot (jedna čajová lyžička)

4 g worcesterskej omáčky

mleté čierne korenie (0,25 = na špičku noža)

Postup:

 

 

Odvážame 200 gramov salámy.90 g sladkokyslých uhoriek, 30 g sterilizovaného hrášku, 13 gramov cibule.

Salámu ručne nakrájame na tenké rezance.

Aj uhorky si ručne nakrájame.

 

 

Cibuľu nakrájame na čo najdrobnejšie kocky.

Aby nebola štipľavá a nezhorkla, dáme ju do sitka.

A prelejeme vriacou vodou.

 

 

Nakrájané suroviny a hrášok dáme do misy.

Pridáme aj všetky ostatné prísady.

Všetko dobre premiešame.

 

 

Hotový parížsky šalát uložíme do chladničky.

Niekoľko hodín ho necháme odpočívať.

Vtedy je šalát najlepší.

 

 

Parížsky šalát podávame s pečivom napríklad večeru.

Alebo ho môžeme použiť pri zhotovovaní obložených chlebíčkov, zdobených plnených vajec a iných výrobkov studenej kuchyne.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes