Tieto utešené hríby v lese určite nenájdete, pretože sú to chutné sladké koláčiky z odpaľovaného cesta, plnené dvoma druhmi krému podľa receptu z youtube. Originálna maškrta, ktorá poteší nielen maškrtných hubárov!
Potrebujeme:
200 ml vody
100 g masla
štipku soli
1 ČL krupicového cukru
130 g hladkej múky
3-4 vajcia (podľa potreby)
Na čokoládový krém
250 ml mlieka
2 PL kakaového prášku
3 PL kryštálového cukru
2 PL kukuričného škrobu
Na vanilkový krém
2 žĺtky
80 g kryštálového cukru
50 g kukuričného škrobu
600 g mlieka
50 g vanilky
šľahačku
Iné
50 g roztopenej čokolády
práškový cukor a kakao na posypanie
Postup:
Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme maslo, štipku soli a dobre vymiešame. Pridáme cukor, múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým nám nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien hrnca.
Cesto necháme vychladnúť a následne doňho po jednom zašľahávame vajcia. Cesto musí mať tú správnu konzistenciu (ani riedke, ani husté) a keď ho naberiete, malo by vytvárať „kvaple“.
Pripravené cesto si naplníme do zdobiaceho vrecúška s ozdobnou špičkou. Plech si vymastíme a tvarujeme naň klobúčiky striedavo s nožičkami, ktoré budeme potom spolu zlepovať.
Prvých 10 minút pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme 5 minút a nakoniec dopečieme pri 165 °C ešte 11 – 12 minút.
Upečené cesto necháme vychladnúť v rúre pri pootvorených dvierkach, ktoré podoprieme varechou.
Teraz si pripravíme oba krémy:
Čokoládový krém si uvaríme tak, že v mlieku rozmiešame kakalo, cukor a kukuričný škrob a za stáleho miešania varíme, kým nám hmota nezhustne.
Vanilkový krém si pripravíme tak, že si žĺtky vyšľaháme s cukrom, dobre vymiešame s mliekom, škrobom a vanilkou a opäť za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
Následne si vyšľaháme šľahačkovú smotanu a pár lyžíc šľahačky primiešame zľahka do vanilkového krému.
Oba krémy si naplníme do samostatných zdobiacich vrecúšok a odložíme na chvíľu do chladničky. Do všetkých klobúčikov, aj nožičiek, si spravíme dierku, cez ktorú ich budeme plniť.
Hlavičky naplníme čokoládovým krémom a nožičky vanilkovým krémom. Pripravíme si roztopenú čokoládu, ktorou potom potrieme nožičku, priložíme k hlavičke a zlepíme.
Takto pripravíme všetky hríbiky a necháme stuhnúť, aby držali pokope. Nožičky potom posypeme práškovým cukrom a hlavičky kakaom. Môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!