plny-hrniec_transparent_negativ.png

ZABUDNITE na múku a zápražku: Omáčka bude zamatová a bez hrudiek ak poznáte tento trik!

Viete, ako zahustiť omáčku bez zápražky a múky?

Naučte sa moderný spôsob zahusťovania omáčok a múku, ani zápražku viac nepotrebujete!

 

 

Nielenže bude omáčka krásne zamatová, ale bude aj oveľa zdravšia!

Múka sa pre mnohých ľudí stala v kuchyni produktom, po ktorom už nesiahajú tak radi, ako tomu bolo kedysi.

Ako uvádza portál pysznosci, na zahustenie omáčky nemusíme použiť múku.

Namiesto nej sa oplatí použiť niečo iné.

Vďaka tejto ingrediencii sa omáčka sa stáva krémovou, lahodnou a hlavne v nej neplávajú žiadne nevkusné hrudky.

 

 

Hustá omáčka bez múky

Doteraz najbežnejším spôsobom zahusťovania omáčok bolo pridávanie zápražky.

Treba však úprimne priznať, že vďaka tomu je omáčka kalorická a ťažká.

Preto sa stalo „módnym“ zahusťovať pokrmy niečím iným.

A verte nám, nič zdravšie jednoducho neexistuje.

Ide o zeleninu.

 

 

Ako ju pripraviť?

Samostatne sa varia zemiaky, mrkva, petržlen, cuketa, niekedy aj pór a šošovica.

Keď zelenina zmäkne, rozmixuje sa na pastu a práve to zahustí omáčku.

To má mnoho výhod: pokrm sa stáva zdravším, príjemne zamatovým a získava nové chuťové vlastnosti.

Je to ďalšia príležitosť na obohatenie chuti pripravovaného jedla.

Hustá omáčka – iné metódy

 

 

Ak je omáčka, ktorú varíte, príliš riedka, naozaj nemusíte použiť zápražku, múku alebo smotanu.

V prípade, že sa bojíte, že varená a rozmixovaná zelenina spôsobí, že vaša omáčka nebude chutiť tak, ako ste chceli, môžete použiť aj iné spôsoby zahustenia.

Niektorí na tento účel používajú vaječné žĺtky.

Toto je bezpečné a neutrálne riešenie problému.

Iní sa rozhodnú pridať do omáčky mleté ​​ľanové semienko.

 

 

Omáčku krásne zahustí, preto je dobré to nepreháňať s množstvom.

Ďalšie tipy, ako zahustiť omáčku bez múky a zápražky

Existuje mnoho skvelých alternatív múky a zápražky na zahustenie omáčky:

1. Zemiakový škrob:

Zemiakový škrob je bezlepková a ľahko dostupná prísada, ktorá je ideálna na zahustenie omáčok, polievok a krémov. Zahustí ich bez toho, aby ovplyvnil chuť alebo farbu. Jednoducho rozmiešajte 1-2 lyžice zemiakového škrobu s trochou studenej tekutiny a potom zašľahajte do horúcej omáčky. Varte za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne.

2. Kukuričný škrob:

Kukuričný škrob funguje podobne ako zemiakový škrob, avšak môže dodať omáčke mierne sladkastú príchuť. Postup použitia je rovnaký ako pri zemiakovom škrobe.

3. Psyllium:

Psyllium je rozpustná vláknina, ktorá má zahusťovacie vlastnosti. Je bezlepková a vhodná pre nízkokalorické diéty. Na zahustenie 1 litra omáčky pridajte 1-2 lyžice psyllia a miešajte, kým sa nerozpustí. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne.

4. Javorový sirup:

 

 

Javorový sirup dodá omáčke sladkastú chuť a jemnú hustotu. Pridajte 1-2 lyžice javorového sirupu na konci varenia a miešajte, kým sa nerozpustí.

5. Maslo:

Maslo môže mierne zahustiť omáčku a dodať jej bohatú chuť. Na konci varenia pridajte malé kúsky studeného masla a zašľahajte do omáčky.

6. Pyré z rozvarenej zeleniny:

Rozvarená zelenina, ako je tekvica, mrkva alebo zemiaky, môže omáčku prirodzene zahustiť a dodať jej chuť. Rozmixujte uvarenú zeleninu na pyré a pridajte do omáčky.

7. Vajcia:

Žĺtky vaječné žĺtky dokážu zahustiť omáčky a krémy. Rozšľahajte žĺtky s trochou studenej tekutiny a potom zašľahajte do horúcej omáčky. Varte za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne. Dbajte na to, aby ste omáčku neprevarili, inak sa žĺtky zrazí.

8. Smotana:

Smotana dodá omáčke bohatú chuť a krémovú hustotu. Pridajte 1/2 – 1 šálku smotany na konci varenia a jemne zamiešajte.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes