Úžasný chrumkavý snack z najjemnejšieho domáceho cesta.
Neodolateľné občerstvenie na novoročnom stole.
Jednoduchý recept na pečivo z lístkového cesta z youtube kanála Vinastar Channel.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
4-5 g soli
140 g vody
20 g masla
125 g margarínu alebo masla
Postup:
Do misky nasypeme múku.
Pridáme soľ, zmäknuté maslo.
Rukou vymiešame.
Nalejeme vodu a vymiesime cesto.
Potom pridáme margarín a krátko premiešame.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie.
A vložíme na 30-60 minút do chladničky.
Stôl posypeme trochou múky a vyberieme cesto.
Cesto rozvaľkáme na dĺžku 45 cm.
Potom ho otočíme a pomocou kefky oprášime múku.
Cesto preložíme na polovicu.
Potom opäť na polovicu (viď video).
Posypeme ho múkou a opäť rozvaľkáme.
Spravíme druhý dvojitý záhyb.
Cesto opäť rozvaľkáme.
A preložíme na tretiny.
Potom cesto zabalíme do fólie a uložíme na 60 minút do mrazničky.
Zamrazené cesto preložíme na pomúčený stôl.
Vyvaľkáme ho na hrúbku 3-4 mm.
Na ceste odrežeme okraje.
Potom ho nakrájame na tenšie pásiky.
Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vrch potrieme žĺtkom a posypeme sezamovými semiačkami alebo syrom.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Najprv pečieme 15 minút pri teplote 210°C.
Potom pečieme 20-30 minút pri teplote 150°C.
Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: