Úžasná pochúťka k vínečku, alebo ako slané pohostenie pre návštevy. Recept, ktorý sa oplatí vyskúšať. Ja robím len z trojitej dávky a aj tak ich stále nie je dosť. Vynikajúca dobrotka.
Potrebujeme:
110 g syru niva – nastrúhaného
200 g hladká múka
0,5 lyžičky prášku do pečiva
100 g zmäknutého masla
1 žĺtok
3 lyžice smotany na šľahanie alebo na varenie
Na potretie:
Bielko
Postup:
Z múky, prášku do pečiva, masla a Nivy urobíme drobivú zmes, do ktorej pridáme žĺtok a smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme cca hodinu odpočinúť.
Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenší plát (asi 3 mm), z ktorého pomocou pohára vykrajujeme kolieska. Tie potom prenesieme na plech s papierom na pečenie, potrieme bielkom, posypeme podľa chuti – syrom, orechmi, alebo semienkami.
Dáme piecť do predhriatej rúry na 170 ° C doružova. Po vychladnutí môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Jarka