Vynikajúci spôsob ako uchovať papriku na zimu tak, aby ostala stále svieža a chutná.
Je to veľmi jednoduché a efektné, pretože vám paprika nezaberie toľko miesta.
Výborný recept na nakladanú papriku podľa portálu retete-usoare.
Potrebujeme:
4 kg papriky
1 PL soli na každú 3 l nádobu
2 ČL 7 % octu na každú nádobu
Postup:
Z paprík odstránime stonky a semená.
Potom ich dobre umyjeme vo vode.
Papriku vložíme do veľkej nádoby.
Zalejeme ju vriacou vodou.
Necháme ich v nej 7-10 minút.
Potom vodu vylejeme.
Zoberieme dve papriky a vložíme ich do seba.
Potom ich vložíme do sterilizovaných trojlitrových pohárov a to isté urobíme aj s ostatnými paprikami.
Do každej nádoby pridáme soľ a ocot.
Potom zalejeme vriacou vodou.
Poháre na pevno uzavrieme viečkami.
Poháre otočíme hore dnom, prekryjeme dekou.
Necháme vychladnúť.
Potom ich uložíme na suché miesto.
Hotovo!
Nakladaná paprika s kapustou
Pripravte si ju teraz a v zime ako keby ste našli.
Fantastická nakladaná paprika s kapustou.
Recept sme našli na stránke napadovy.blog.
Potrebujeme:
2 kg papriky
1 kg bielej hlávkovej kapusty
3 cibule
300 g mrkvy
4 – 5 strúčikov cesnaku
1 feferónku
5 – 6 guľôčok čierneho korenia na každý pohár
20 – 25 g petržlenovej vňate
Na marinádu
2 l vody
2 PL soli
180 ml octu
100 ml oleja
200 g cukru
Postup:
Zeleninu si očistíme a umyjeme.
Kapustu a mrkvu si nakrájame na tenké slíže (alebo nastrúhame), cibuľu na tenké plátky, nasekáme si petržlen, feferónky narežeme na kúsky a cesnak na plátky.
Dobre premiešame kapustu s mrkvou, cibuľou a petržlenom.
Papriky si očistite od stopiek a semien a umyte.
Naplňte ich do polovice zeleninou, čo možno najtesnejšie, pridajte plátok cesnaku, plátok feferónky a znovu naplňte zeleninou až po okraj.
Zaváraninové poháre si vysterilizujeme v rúre 10 – 12 minút pri 150 °C a viečka prevaríme.
Do spodnej časti pohárov pridáme čierne korenie a naplníme paprikou, pričom ich kladieme čo najtesnejšie.
Ak máte v pohári ešte veľa miesta, ale celá paprika sa vám už nezmestí, môžete doplniť plátky papriky alebo kapustu.
Pripravíme si marinádu.
Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme soľ a cukor.
Miešame a varíme 2 – 3 minúty po zovretí.
Pridáme olej a ocot a povaríme ešte 1 minútu.
Vriacu marinádu nalejeme do pohárov až po okraj, zakryjeme viečkami bez toho, aby sme ich zavreli a necháme pôsobiť 10 minút.
Potom dáme poháre do veľkého hrnca, do polovice nalejeme teplú vodu a sterilizujeme 30 minút (2 l poháre alebo 1 l poháre stačí 20 minút), po tom, čo voda začne vrieť.
Poháre pevne zatvoríme, otočíme hore dnom, zakryjeme teplou dekou alebo prikrývkou a necháme takto úplne vychladnúť.
Takto naložené papriky vám vydržia aj pri izbovej teplote.
Prajeme Vám dobrú chuť!