plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mám RECEPT najchutnejšie a najjemnejšie domáce rožteky na svete: TOTO cesto som hľadala roky!

Najmäkšie rožteky na svete, sú naozaj ako z vaty, hrnčekový recept!

Najmäkšie rožteky na svete, sú naozaj ako z vaty, hrnčekový recept!

1 hrnček = 200 ml

 

 

Potrebujeme:

2 hrnčeky mlieka

¾ hrnčeka oleja (180 ml)

2 bielky

1 lyžicu cukru kryštálového

1 bal. sušeného droždia

cca 890 -900 g hladkej múky (ja som dala pol na pol hladkú a polohrubú)

1 lyžičku soli

2 žĺtky na potretie

Náplň: ochutený tvaroh, lekvár, mak

Postup:

 

 

Do vandlíka nalejeme mlieko, olej, pridáme cukor, bielky, droždie a premiešame.

Pridáme polovicu preosiatej múky, zamiešame a pridáme druhú polovicu múky.

Vymiešame jednotné cesto – cesto je mäkké a lepivé.

 

 

Preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, kde miesime a podľa potreby pridávame múku.

Vymiesime jednotný bochník.

 

 

Bochník cesta preložíme do olejom vymastenej misky a olejom pomastíme aj samotné cesto.

Prikryjeme igelitovým vreckom, alebo fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť – cesto zdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu.

 

 

Polovicu cesta rozdelíme na 4 bochníčky a každý ešte na polovicu, z jednej polovice cesta nám teda vznikne 8 kúskov (bochníčkov).

Kým pracujeme s jedným, ostatné bochníčky aj zvyšnú polovicu cesta prikryjeme, aby neoschli.

Bochníčkej si rozvaľkáme, na jednu polovicu navrstvíme náplň podľa chuti (slanú alebo sladkú) a opačnú stranu cesta si narežeme radielkom, alebo nožom.

 

 

Zrolujeme a konce stočíme (aby sme získali tvar rožteka).

Takto pripravené rožteky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Kým sa vyhrejeme rúra, prikryjeme ich.

 

 

Potom rožteky potrieme žĺtkom.

Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista, cca 15 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

zdroj: youtube

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes