Nadýchané oškvarkové pagáče ako od babičky. Pripravte si jedinečné domáce pečivo, ktorému sa jednoducho nedá odolať!
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
250 g masla alebo palmarínu
1 žĺtok
400 ml vlažného mlieka
1 vajce
5 lyžičiek soli
1 kocku čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
450 g oškvarkov – mletých
3 lyžice masti
Na potretie:
Vajce
Postup:
Na pracovnú dosku alebo do misky nasypeme múku. V strede urobíme jamku do ktorej nasypeme cukor, rozmelíme droždie a zalejeme teplým mliekom.
Keď vyjde kvások, vmiešame do múky a pridáme aj 1 lyžicu masti, zmäknuté maslo, celé vajce, soľ, zvyšné mlieko. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť na ruky.
Cesto poprášime múkou a preložíme do misky. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Mleté škvarky zmiešame so zvyšnou masťou – ak sú málo slané dochutíme soľou.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát a potrieme 1/3 oškvarkovej zmesi. Následne cesto preložíme – spodný a vrchný okraj smerom do stredu a pravý a ľavý okraj smerom do stredu. Obrátime a necháme 10 minút odpočívať. Tento postup ešte dvakrát zopakujeme.
Potom, ako necháme cesto posledný krát odpočívať, rozvaľkáme ho na hrúbku približne 1 – 1,5 cm a z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky – môžeme použiť pohár alebo vykrajovátko. Na vrch pagáčikov môžeme otlačiť mriežku na pretláčanie zemiakov, aby sme získali pekný mrežovaný vzor.
Pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ich na plechu ešte podkysnúť (15-20 minút). Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatistohnedé.
Necháme chvíľku vychladnúť a podávame ešte teplé.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: nosalty