Vynikajúci recept na nadýchaný cuketový koláč, ktorý je v lete perfektný aj ako náhrada pečiva.
Recept mám z dovolenky v Bulharsku a robím ho pravidelne.
Potrebujeme:
Základná zmes:
50 g hladkej múky
50 g masla s min. 80% tuku
soľ
500 ml mlieka
Ďalšie prísady:
cca. 500 g cukety
4 vajcia (oddelené bielky od žĺtkov)
60 gramov strúhaného syra
mleté korenie (najlepšie biele)
Okrem toho:
20 g masla na vymazanie formy
1 polievková lyžica strúhanky
50 g syra na vrch
30 g masla na vrch
Postup:
Na panvici rozpustíme maslo.
Zaprášime s múkou a na slabom plameni za stáleho miešania zahrievame, kým múka nezhnedne.
Pridáme 1/2 lyžičky soli a postupne pridávame mlieko.
Nezabudnite intenzívne miešať.
Bielu omáčku varíme 3-4 minúty na veľmi malom ohni.
Odložíme hrniec stranou.
Omáčka sa musí nechať ochladiť aspoň na 10 minút.
Cuketu umyjeme a nastrúhame nahrubo.
Necháme v sitku chvíľu odstáť, aby sa zbavila nadmernej vlhkosti.
Rúru nastavíme na 200 ° C (vysoko na plyn).
V mierne ochladenej bielej omáčke rozmiešame 4 žĺtky a 60 gramov strúhaného syra.
Cuketu ešte v rukách vytlačíme.
Pridáme do žĺtkovej zmesi, okoreníme bielym korením.
Zostávajúce bielky vyšľaháme so špetkou soli na tuhý sneh.
Sneh po častiach vmiešame do žĺtkovej zmesi.
Miešajte tak, aby si zmes zachovala čo najviac vzduchu.
Navrstvíme do vymasteného a strúhankou vysypaného plechu alebo menšej formy na pečenie.
Posypeme syrom, obložíme plátkami masla.
Dáme piecť.
Vo vyhriatej rúre na 200 stupňov pečieme 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)