Úžasný recept na moravské koláče podľa našej starkej. Sú nesmierne vláčne a mäkučké, cesto vďač za svoju konzistenciu pridanej šľahačkovej smotane, nepridávame ju však do cesta v tekutom stave, ale vyšľahanú. Tieto koláčiky naozaj nemajú najmenšiu chybu, chutia ako keď sme boli deti!
Potrebujeme:
Cesto:
30 g droždia
1 lyžica kr. cukru
100 ml mlieka
120 g masla
80 g práškového cukru
1 bal. vanilkový cukor
2 ks žĺtky
0,25 l smotany na šľahanie
500 g polohrubej múky
1/2 lyžičky soli
1 vajce na potretie
Tvarohová plnka:
250 g tučného hrudkovitého tvarohu
1 ks vajcia
50 g kr. cukru
1 bal. vanilkový cukor
2 lyžice polohrubej múky
50 g hrozienok
Nastrúhaná kôra z 1 citróna
Lekvárová plnka:
100 g slivkového lekváru
2 lyžice rumu
1 lyžička škorice
Posýpka:
40 g polohrubej múky
30 g kr. cukru
30 g masla
Postup:
Pripravíme si cesto. Droždie zmiešame s cukrom a vlažným mliekom v hrnčeku. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Zmäknuté maslo vymiešame vareškou s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtky. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku. Do misy dáme múku, soľ, pridáme vymiešané maslo, kvások a šľahačku. Všetko dobre rukou miešame na hladké cesto aspoň 5 minút a necháme vykysnúť na teplom mieste 45 min.
Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom, vanilkou, citr. kôrou a pridáme hrozienka. Lekvár rozmiešame s rumom a ochutíme škoricou. Na posýpku spracujeme spolu všetky suroviny.
Vykysnuté cesto znova premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Nakrájame ho na štvorce (asi 25 ks).
Do stredu každého štvorca dáme lyžičku tvarohovej náplne a zabalíme. Štvorce vyformujeme do okrúhlych buchtičiek a kladieme na plech tak, aby spoj cesta bol dole. Do stredu každého koláča urobíme jamku. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom a jamkami naplníme lekvárové plnkou.
Posypyme posýpkou a necháme na teplom mieste 10 minút kysnúť. Pečieme v rúre predhriatej na teplotu 180 C asi 20 minút.
Ako od babičky. Koláčiky sú výborné, cesto je mäkké i druhý deň, ak vám z nich ostane.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)