Vynikajúce cesto na tie najlepšie domáce buchty. Cesto rýchlo vykysne, je ľahké, jemné a skutočne lahodné. Naplniť ho môžete čím len chcete – džemom, lekvárom, tvarohom, ale pokojne aj kapustou, mletým mäsom alebo syrom. Prípadne, cesto vypražiť ako klasické domáce šišky.
Potrebujeme:
1 bal. sušeného droždia alebo 50 g čerstvého
1,5 šálky teplého mlieka
4 lyžice kryštálového cukru
21 lyžíc hladkej múky
2 vajcia
2/3 šálky rastlinného oleja
Štipku soli
Postup:
V teplom mlieku rozpustíme droždie, cukor a 6 lyžičiek múky. Všetko zmiešame prikryjeme utierkou a necháme 30 minút na teplom mieste odpočívať.
Potom vajcia (izbovej teploty) rozšľaháme vidličou a vmiešame do kvásku. Pridáme olej a postupne aj múku tak, aby sme vypracovali hladké nelepivé cesto. S cestom môžete pracovať na pracovnej doske, potretej trochou oleja (nie na pomúčenej).
Cesto prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať. Potom ho rozdelíme na menšie guľôčky a necháme odpočívať ešte 15 minút.
Ako budete s cestom pracovať ďalej, to závisí len na vás. Môžete ho vypražiť alebo naplniť a upiecť v rúre. Ak zvolíte pečenie, preložte buchty na vymastený plech a pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
Takto vyzerá cesto, ak ho vypražíte.
Takto verzia pečená v rúre.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)