plny-hrniec_transparent_negativ.png

Môj tajný recept na najlepšie domáce buchty: Ľahké, jemné a neuveriteľne mäkké!

Vynikajúce cesto na tie najlepšie domáce buchty. Cesto rýchlo vykysne, je ľahké, jemné a skutočne lahodné. Naplniť ho môžete čím len chcete – džemom, lekvárom, tvarohom, ale pokojne aj kapustou, mletým mäsom alebo syrom. Prípadne, cesto vypražiť ako klasické domáce šišky.

Vynikajúce cesto na tie najlepšie domáce buchty. Cesto rýchlo vykysne, je ľahké, jemné a skutočne lahodné. Naplniť ho môžete čím len chcete – džemom, lekvárom, tvarohom, ale pokojne aj kapustou, mletým mäsom alebo syrom. Prípadne, cesto vypražiť ako klasické domáce šišky.

Potrebujeme:

1 bal. sušeného droždia alebo 50 g čerstvého

1,5 šálky teplého mlieka

4 lyžice kryštálového cukru

21 lyžíc hladkej múky

2 vajcia

2/3 šálky rastlinného oleja

Štipku soli

Postup:

V teplom mlieku rozpustíme droždie, cukor a 6 lyžičiek múky. Všetko zmiešame prikryjeme utierkou a necháme 30 minút na teplom mieste odpočívať.

3

Potom vajcia (izbovej teploty) rozšľaháme vidličou a vmiešame do kvásku. Pridáme olej a postupne aj múku tak, aby sme vypracovali hladké nelepivé  cesto. S cestom môžete pracovať na pracovnej doske, potretej trochou oleja (nie na pomúčenej).

4-1

5

Cesto prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať. Potom ho rozdelíme na menšie guľôčky a necháme odpočívať ešte 15 minút.

6

Ako budete s cestom pracovať ďalej, to závisí len na vás. Môžete ho vypražiť alebo naplniť a upiecť v rúre. Ak zvolíte pečenie, preložte buchty na vymastený plech a pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.

Takto vyzerá cesto, ak ho vypražíte.

2-1

Takto verzia pečená v rúre.

1

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes