plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajomstvo DOKONALÉHO kysnutého cesta je konečne odhalené: Metóda ČTT všetko zmení!

Voňavé, ešte teplé kysnuté cesto si mnohí z nás spájajú so spomienkami na detstvo.

 

 

Aby sa vám zakaždým takéto cesto vydarilo, stojí za to si vziať princíp ČTT k srdcu.

To je zárukou úspechu vydareného kysnutého cesta. Fantastický recept na dokonalé kysnuté cesto z portálu newsy.gotujmy.

Kysnutý koláč je absolútna klasika.

Tento nadýchaný, ľahký koláč si však vyžaduje cvik, pretože aj malá chybička ho môže pokaziť.

 

 

Tí, čo už majú v kuchyni skúsenosti, dajú za pravdu, že v tomto prípade je zárukou vydareného koláča osvedčená metóda.

Každý to má inak, ale platí pravidlo, že by ste sa mali držať svojho zlatého rezu – len tak bude mať kysnuté cesto úspech.

Tiež si treba zapamätať ešte jednu vec, ktorá zaručí úspešné pečenie.

Pravidlo ČTT pre lahodné kysnuté cesto

Reč je o pomerne záhadne znejúcej metóde ČTT.

Nie je na tom nič zložité – ak to dodržíte, určite sa vám kysnuté koláčiky upečú tak, ako majú.

Metóda pozostáva z troch dôležitých zásad:

 

 

  • Čas: Kysnuté cesto sa musí miesiť dlho a trpezlivo, aspoň 15 minút.

Toto dlhé miesenie je potrebné na vytvorenie lepku.

Cesto je potom dokonale elastické.

  • Teplo: Droždie potrebuje teplo, aby začalo kysnúť.

Pred miesením cesta si nezabudnite zahriať ruky.

A potom cesto nezabudnite položiť na teplé miesto, aby vykyslo.

 

 

  • Trpezlivosť: Kysnutie kysnutého cesta sa nedá nijak zvlášť urýchliť.

Musíte počkať aspoň hodinu, kým dobre nakysne a dopadne perfektne.

Nezabudnite, že cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.

Na dokonalé kysnuté cesto potrebujeme:

400 g polohrubej múky

100 g rozpusteného masla

5 PL kryštálového cukru

1/2 pohára mlieka

3 žĺtky

 

 

Na kvások:

35 g droždia

1 PL polohrubej múky

1 PL kryštálového cukru

1/2 pohára mlieka

 

 

Postup:

Do veľkého pohára pridáme rozdrobené droždie.

Pridáme múku, cukor a mlieko.

Premiešame a necháme 15 minút kysnúť.

 

 

Medzitým oddelíme žĺtky od bielkov.

Do misky so žĺtkami nasypeme cukor a vyšľaháme.

Potom pridáme mlieko, rozpustené a vychladnuté maslo, kvások a preosiatu múku.

 

 

Premiešame a miesime 15 minút.

Cesto vložíme do misky, prikryjeme a odložíme na teplé miesto na 1-2 hodiny.

Po uplynutí doby cesto znova vymiesime bez pridania veľkého množstva múky, ale s teplými rukami.

 

 

Cesto uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prikryjeme a necháme opäť kysnúť, tentokrát asi pol hodinu.

Po uplynutí doby vložíme plech do rúry a pečieme 40 minút pri teplote 180°C.

 

 

Pomocou vyššie uvedeného receptu pripravíme najzákladnejšie kysnuté cesto bez akýchkoľvek prísad.

Pred vložením do rúry môžeme cesto ochutiť mrveničkou, džemom alebo čerstvým ovocím.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes