Vynikajúce chrumkavé rožteky, ktoré si viete pripraviť z pár prísad a chutia skutočne ako z cukrárne.
Ak máte chuť na jedno fantastické domáce pečivo, určite vyskúšajte.
Potrebujeme:
Hrnček (šálku) s objemom 200 ml.
1 hrnček teplej vody
1 hrnček teplého mlieka
1 balenie sušeného droždia
1 lyžica kr. cukru
1 čajová lyžička soli
1 vaječný bielok
Pol hrnčeka oleja
5,5 – 6 hrnček hladkej múky
Medzi vrstvy; 150 g zmäknutého masla
Na potretie: vaječný žĺtok, na náplň tvaroh, čokoládu, lekvár, alebo môžeme nechať aj bez náplne
Postup:
Vlažné mlieko zmiešame s vodou, droždím a cukrom.
Dobre rozmiešame.
Postupne primiešame bielok, olej a nakoniec aj preosiatu múku so soľou.
Múku pridávame postupne podľa konzistencie cesta.
Najskôr ju zamiešame do cesta metličkou a potom, keď je cesto hutnejšie pomôžeme si rukou.
Cesto prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť.
Cesto vyformujeme na hrubšiu placku a rozdelíme na 10 trojuholníčkov.
Každý vyformujeme do tovaru bochníčka a následne rozvaľkáme na čo najtenšiu placku.
Teraz placky začneme ukladať na seba s tým, že každú potrieme rozpusteným maslom.
Takto vrstvíme, kým nemieme všetky kúsky cesta.
Teraz výslednú vrstvenú placku posypeme múkou a rozvaľkáme na tenko.
Teraz placku rozdelíme na 4 časti.
Každú rozrežeme trojuholníky – na širšiu časť navrstvíme ľubovoľnú náplň.
Zrolujeme, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potrieme žĺtkom.
V stredne vyhriatej rúre pečieme dozlatista.
Pozrite si video postup krok za krokom