Ak máte v záhrade reďkovky, tento recept si zamilujete. Marinované reďkovky sú taká delikatesa, že ich budete chcieť jesť celkom samé!
Potrebujeme:
- 1 kg reďkovky
- 1 hlavička cesnaku
- kôpor a zelená petržlenovú vňať
- 1 liter vody
- 6 lyžičiek cukru
- 3 lyžičky soli
- 120 ml octu
- 5 kusov bobkových listov
- 10 guličiek čierneho korenia
- 3 klinčeky
Postup:
Pripravíme si nálev, nalejte vodu do väčšieho hrnca, potom pridajte soľ, cukor, bobkový list, korenie a klinčeky. Zmiešajte a dajte na plameň.
Nálev varte 30 sekúnd od bodu varu a potom vezmite z plameňa a zakryte pokrievkou. Nechajte vychladnúť, nálev má byť teplý, ale nie horúci.
Umyte a osušte kôpor aj zelenú petržlenovú vňať a položte na dno pohára, do ktorého položíme reďkovky.
Očistite cesnak a rozkrájajte ho. Jedna tretina cesnaku je umiestnená na dno pohára, zvyšok dáme na vrch a medzi reďkvičky.
Reďkvičky umyte a osušte, potom odrežte konce. Nakrájajte na hrúbku 3-4 mm a vložte ju do pohára. Zalejte šťavou (šťavu lejme cez sitko, aby sa zachytilo korenie). Potom najelte ocot, pohár zatvorte a pretrepte.
Nechá sa vychladnúť na izbovú teplotu a potom sa vloží do chladničky na noc,už na druhý deň môžete spotrebovať. Uchovávajte v chladničke. Dobrú chuť! :-)