plny-hrniec_transparent_negativ.png

MAKOVÉ slimáky z lístkového cesta: Geniálny dezert na ktorý treba len 4 prísady a 10 minút!

Hľadáte rýchly a chutný dezert, ktorý ohúri vašich hostí? Ste na správnom mieste!

Neskutočne jednoduchý recept na makové rolky, na ktorých prípravu vám stačia len štyri ingrediencie.

 

 

Blesková príprava, chvíľka v rúre a chutné občerstvenie je na svete.

Extrémne jednoduchý recept na jemné makové rolky z youtube kanála Blatterteig Rezepte.

Potrebujeme:

1 plát chladeného lístkového cesta (275 g)

1 balenie makovej náplne na pečenie (250 g)

2 PL kyslej smotany

1 vajce

Postup:

Do misky pridáme makovú plnku. Pridáme do nej kyslú smotanu.

Vidličkou premiešame. Vybalíme lístkové cesto.

Spolu s  papierom ho rozložíme na stole a nanesieme makovú plnku.

 

 

Plnku rozotrieme. Vrchný okraj cesta necháme nenatretý (cca 5 cm).

Cesto nakrájame na pásy.

V malej miske rozšľaháme vajce a potrieme voľný vrchný okraj cesta.

Potom jednotlivé pásy cesta zrolujeme a rolky jemne rukou sploštíme.

 

 

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vrch potrieme vajcom.

Plech vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 25 minút pri teplote 200°C.

Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Nemáte hotovú makovú plnku? Skúste tento recept!

Maková plnka je obľúbená klasika slovenskej kuchyne, ktorá sa používa do koláčov, rožkov, závinov a iných sladkých pečív. Jej príprava je pomerne jednoduchá, no s trochou snahy a fantázie ju môžete povýšiť na lahodný gastronomický zážitok.

Potrebujeme:

250 g mletého maku

 

 

500 ml mlieka

100 g cukru (podľa chuti)

1 balíček vanilkového cukru

Štipka soli

Kôra z 1 citróna

50 g masla

2 PL rumu (voliteľné)

Hrozienka, orechy, sušené slivky (voliteľné)

Postup:

Mak zalejte vriacim mliekom a nechajte ho aspoň 2 hodiny namočiť. Potom ho scedte a prepláchnite studenou vodou.

Namočený mak dajte do hrnca a na miernom ohni ho varte asi 15 minút, kým nezmäkne. Počas varenia ho občas premiešajte.

Uvarený mak odstavte z ohňa a nechajte ho vychladnúť.

Do vychladnutého maku pridajte cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a roztopené maslo.

Dobre premiešajte, aby ste získali hladkú plnku.

Podľa chuti môžete do plnky pridať aj rum, hrozienka, nasekané orechy alebo sušené slivky. Tieto ingrediencie dodajú plnke extra chuť a textúru.

Plnku môžete dochutiť aj škoricou, muškátovým orieškom alebo kardamómom.

Tipy:

Pre ešte lahodnejšiu plnku môžete mak pred varením opražiť na suchej panvici. Dodá mu to orechovú chuť a vôňu.

Ak chcete plnku krémovejšiu, môžete namiesto masla použiť 200 g tvarohu.

Plnku môžete skladovať v chladničke až 3 dni. Pred použitím ju nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Tipy na vylepšenie makových slimákov z lístkového cesta:

 

 

Plnka:

Ak nemáte hotovú makovú plnku, mletý mak môžete namočiť do horúceho mlieka na pár hodín, aby zmäkol a získal jemnejšiu chuť.

Do plnky môžete pridať hrozienka, sušené slivky, kandované ovocie alebo nasekané orechy pre extra chuť a textúru.

Plnku môžete dochutiť rumom, vanilkovým extraktom alebo citrónovou kôrou pre extra arómu.

Ak chcete plnku sladšiu, pridajte trochu medu alebo cukru.

Pre krémovejšiu plnku môžete namiesto kyslej smotany použiť mascarpone alebo tvaroh.

Lístkové cesto:

Pred použitím lístkové cesto nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.

Lístkové cesto rozvaľkajte na tenký plát a nakrájajte ho na obdĺžniky.

Okraje obdĺžnikov potrite rozšľahaným vajcom, aby sa plnka nezapečie.

Rolky môžete potrieť rozšľahaným vajcom aj po upečení pre zlatavú farbu.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes