Pripravte hosťom naozaj originálne a mimoriadne chutné pohostenie.
Vyskúšajte tieto vysmážané ružičky.
Príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju skoro každý!
Postupujte podľa tohto návodu z youtube kanála Appetizing.tv-Baking Recipes.
Potrebujeme:
Na cesto:
500 g hladkej múky
170 ml teplej vody
150 ml oleja
5 g prášku do pečiva
Na sirup:
100 ml vody
10 ml citrónovej šťavy
250 g kryštálového cukru
1 l oleja na vyprážanie
Postup:
Do misy si nasypeme múku, pridáme kypriaci prášok.
A nalejeme vodu s olejom.
Vypracujeme hladké a kompaktné cesto.
Prikryjeme ho bavlnenou utierkou.
Necháme ho 30 minút stáť.
Potom si cesto vyberieme na pracovnú dosku.
Rozrežeme ho na 4 časti.
Každú časť cesta si vyšúľame na dlhý slíž a potom ho vyvaľkáme, aby bol plochý.
Okraj z jednej strany orežeme ostrým nožom, aby bol rovný.
A z druhej strany okraj postláčame vidličkou, aby sme vytvorili pekný vzor.
Následne z oboch strán vyformujeme pol oblúky, aby vyzerali ako lupene.
Celý dlhý pás stočíme.
A lupene môžeme ešte jemne vyformovať smerom von.
Do hrnca si nalejeme liter oleja, rozhorúčime a vysmážame v ňom pripravené cestové ružičky.
Následne si z vody a cukru takto uvaríme sirup.
Do hrnca si nalejeme 100 ml vody a hrniec dáme na sporák.
Do vody pridáme citrónovú šťavu a nasypeme všetok cukor.
Varíme za stáleho miešania, kým sirup nezhustne a nebude číry.
Keď je hotový, namáčame doňho vysmažené ružičky a môžeme posypať ozdobnou posýpkou.
BONUS
Ak by ste tieto vysmážané ružičky chceli doplniť o ďalšie originálne občerstvenie, vyskúšajte toto.
Potrebujeme:
3 vajcia
štipku soli
200 g hladkej múky
olej na vysmážanie
šľahačku
drobné ovocie
Postup:
Do misy si rozbijeme vajcia, pridáme soľ a primiešame hladkú múku.
Vypracujeme kompaktné cesto.
Prikryjeme ho bavlnenou utierkou a necháme 20 minút stáť.
Následne ho preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na placku.
Tú následne prekrojíme na dve rovnomerné polovice, ktoré spojíme a znovu prerežeme na polovicu a jednu menšiu časť.
Všetko naskladáme na seba a znovu v polovici prerežeme.
Následne vrstvené cesto nakrájame na pásiky, ktoré v strede štipcom zopneme a vysmažíme v oleji tak, aby nám vznikli strapaté koláčiky.
Tie môžeme dozdobiť šľahačkou a ovocím, na záver ich posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Dobrú chuť!
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.