Tieto zázračné prírodné bylinky si môžete voľne natrhať na lúke, alebo pri prechádzke lesom. Sú nielen veľmi chutné, ale aj liečivé. Vyskúšajte med zo žihľavy, lipového kvetu, alebo sedmokrásky.
Žihľavový med
Hustý a liečivý. Pozitívne vpláva na krvný obraz a stimuluje tvorbu červených krviniek.
Potrebujeme:
200 g žihľavy (zberáme žihľavové špičky – posledné tri poschodia listov)
750 g kr. cukru
1,5 l vody
3 citróny
Postup:
Žihľavu je dobré natrhať po daždi tam, kde nedochádza k znečisteniu.
Vložíme do studenej vody, pridáme citrón nakrájaný na kolieska a preložíme na plameň. Privedieme do varu, necháme 15 minút variť a potom zložím z plameňa a necháme 24 hodín odpočívať.
Potom scedíme, do tekutiny pridáme cukor a opäť preložíme na plameň. Varíme, kým zmes nezačne hustnúť a tmavnúť (môže to trvať aj 2-3 hodiny). Med je hotový, keď teplota dosiahne cca 150 stupňov (je to známka, že sa odparil dostatok tekutiny).
Med ešte horúci plníme do pohárov, ktoré je dobré predtým si ešte zahriať. Plníme asi 1-2 cm od okraja a na vrch položíme vrchnák. Po 15-20 sekundách pevne zatočíme a necháme vychladnúť.
Med z lipového kvetu
Je dobrý pre srdce a cievy, pomáha pri teplote, nachladnutí a bolesti hrdla.
Postup:
250 g lipového kvetu aj lístkami, ktoré sú okolo kvetov
1 kg cukru
2 ks citrónu
2 l vody
Postup:
Lipový kvet rozložíme na papier na pečenie, aby vyliezli chrobáčiky. Potom preložíme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou a pridáme aj na kolieska nakrájané umyté citróny. Preložíme na plameň a varíme 15 minút. Potom zložíme z plameňa a necháme 24 hodín odstáť. Na druhý deň scedíme, pridáme cukor a rovnako, ako predošlý med, aj tento varíme do zhustnutia. Ešte horúci naplníme do pohárov, zavrieme a uchovávame v komore.
Med zo sedmokrásky
Výborný proti kašľu, na zápaly priedušiek a pri ochoreniach pľúc. Med prekrásne vonia – lesom.
Potrebujeme:
500 ks hlavičiek sedmokrásky
1 citrón
750 g kr. cukru
750 ml vody
Postup:
Kvety zalejeme vriacou vodou, pridáme nakrájaný citrón a necháme 24 hodín lúhovať. Scedíme, preložíme na plameň a pridáme cukor. Varíme, kým zmes nezhustne a nezíska konzistenciu medu. Ešte horúci plníme do sklenených pohárov (postup, ako v predošlých prípadoch), necháme vychladnúť a odložíme do komory.
Dávkujeme 1 lyžičku medu do čaju alebo domácich limonád.