plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vyrábam zásobu na celú zimu: Domáca „BAZOVKA“ je liečivá a veľmi chutná!

Práve v tomto období sú biele kvety bazy snáď na každom kroku.

Preto je výborným nápadom využiť obdobie kvitnutia tejto liečivej rastliny a uchovať si ju na celú zimu.

 

 

Pani Alena D. sa podelila o svoj výborný recept, ako uchovať bazu na celú zimu.

Neváhajte a skúste ho aj vy, hlavnú prísadu máte práve v tomto období zadarmo.

Bazová limonáda alebo „bazovka“ vydrží celú zimu.

Aké sú zdravotné výhody bazy?

 

Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi.

Antivírusové, antibakteriálne účinky.

Antiseptické a detoxikačné účinky.

Mierne antibiotické účinky.

Podporuje potenie (chrípka…).

Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt.

Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu.

Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.

Udržiava zdravé dýchacie cesty.

Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny.

Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde.

Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty.

Uvoľňuje z tela kyselinu močovú.

Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…).

Upokojuje nervový systém.

Eliminuje stres.

Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho).

Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia).

Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože.

Potrebujeme:

 

25 kvetov bazy

1 l vody

1 citrón

10 g kyseliny citrónovej

1 kg kr. cukru

Postup:

Na začiatok si nachystáme prevarenú a vychaldnutnú vodu.

Práve tú budeme používať na zaliatie kvetov bazy.

 

 

Pozor! Ak kvety oplachujte, nerobte to príliš, aby sme úplne nezbavili peľu, práve zaručuje väčšinu liečivých účinkov bazových kvetov.

Práve preto je najlepšie kvety zberať ďaleko od ciest na čistých miestach a doma ich len zľahka opláchnuť – prípadne neoplachovať vôbec.

Kvety bazy prelejeme vychladnutou prevarenou vodou.

Následne zasypeme kyselninou citrónovou.

 

 

Citrón dôkladne umyjeme a nakrájame na plátky.

Pridáme ku kvetom bazy.

Prikryjeme čistou utierkou. Nechám 24 hodín stáť.

 

 

Neskôr vyberieme kvety s citrónom, precedíme cez plátno.

Zahreje na plameni.

Nasypem cukor a nechám ho rozpustiť.

Zahrievame len do prvých bubliniek a plníme do pohárov.

 

 

Hneď zaviečukujeme a otočíme hore dnom, hotovo

Skladujeme na chladnom tmavom mieste.

Ja mám skúsenosť, že bazovka vydrží aj niekoľko rokov.

 

 

Je to veľmi osviežujúci a navyše aj zdravý nápoj.

V zime pridávam do čajov, v lete do limonád.

Prajeme vám veľa zdravia! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes