Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie.
Robíme z neho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko.
Do cesta nejde vajíčko, je veľmi vláčne a jemné, naozaj prvotriedne.
U nás v rodine sa tento recept dedí a rada ho posuniem aj ďalej, skúste a nebudete ľutovať.
Potrebujeme:
500 g múka hladká špeciál
150 ml olej
300 ml vlažné mlieko
1 KL soľ
1 PL cukor kryštál
1 sáčok dušeného droždia, alebo 1/2 kocky čerstvého
Postup:
Ak požívate čerstvé droždie, klasicky si pripravíme kvások z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia.
Počkáme, kým kvások vyjde a následne zmiešame s ostatnými prísadami.
Ak používate sušené droždie, postup je ešte jednoduchší.
Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny.
Nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné.
Cesto poprášime hladkou múkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.
Potom z cesta môžete pripraviť dobroty podľa svojej chuti.
Ja z neho robím prvotriedne záviny, buchty, koláče, alebo napríklad aj skvelú pizzu či slané slimáky.
Ďalšie recepty:
Predstavujeme Vám vynikajúce tipy na rôzne kysnuté cestá.
Využití cesta je nespočetne, my vám ponúkame niektoré z nich.
Recepty na rôzne druhy cesta podľa portálu bekezdes.
Príprava kysnutého cesta je jednoduchá, najdôležitejšia je kvalita kvásku.
Ak máte doma len sušené droždie, vždy si ho vopred otestujte, či je jeho kvalita primeraná.
Droždie vždy rozpustíme v teplom, mierne osladenom mlieku alebo vode a pridáme do múky.
Je dôležité, aby ste cesto vždy energicky miesili, kým sa neoddelí od misy.
Mäkkosť cesta vždy závisí od toho, čo z neho chceme piecť.
Vykysnuté cesto prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
Kváskové cesto
Potrebujeme:
75 dkg hladkej múky
3 žĺtky
štipku soli
0,5 l mlieka
8-10 dkg masla
1,5 bal. droždia
Postup:
Do hlbokej misy pridáme múku a v strede vytvoríme jamku.
Do jamky pridáme rozšľahané žĺtky, soľ, mlieko, rozpustené maslo a droždie rozpustené vo vlažnom mlieku.
Cesto šľaháme drevenou vareškou, kým nebude pekné hladké a nebudú sa tvoriť veľké bubliny.
Misku prekryjeme a necháme odležať na teplom mieste, kým dobre nevykysne, potom ho môžeme použiť podľa ľubovôle, či už na koláče, torty alebo rožky.
Lacný mliečny koláč
Potrebujeme:
1 l hladkej múky (používame odmerku litroch)
2 žĺtky
mlieko
štipku kryštálového cukru
štipku soli
2 dkg droždia
15 dkg masla
Postup:
Do múky pridáme žĺtky, cukor, soľ a droždie rozpustené vo vlažnom mlieku.
Dobre prepracujeme a po troškách pridávame rozpustené maslo.
Cesto necháme vykysnúť, potom ho na dobre pomúčenej tvrdej doske rozdelíme na tri časti.
Každú časť stočíme, spletieme, necháme odpočívať na plechu a pred pečením potrieme vrch žĺtkom.
Zapletaná vianočka
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 ml smotany na šľahanie 33%
1 bal. sušeného droždia
50 g cukru práškového
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
2 vajcia
1 bielok
100 – 150 g hrozienok namočených v rume
Na potretie:
žĺtok
Postup:
Múku preosejeme a pridáme aj ostatné sypké prísady.
Potom pridáme vajcia, bielok a smotanu s hrozienkami. Dôkladne vypracujeme jednotné hladké a vláčne cesto.
Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rehnetieme v rukách a rozdelíme na menšie bochníky – podľa toho, z koľkých copov chcete pliesť.
Ja neviem pliesť zo 4, tak robím buď len z dvoch, alebo spravím základ z troch (upletiem ako vrkoč) a na vrch dám ešte dva copy.
Potom preložíme na plech vystlaný papierom a necháme ešte podkysnúť.
Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190-200 stupňov asi 35-40 minút – vianočku je treba sledovať.
Škoricovo-čokoládový koláč
Postup:
Cesto na koláč (spôsob jeho prípravy je rovnaký, ako v predchádzajúcom recepte) rozdelíme na tri časti.
Do jednej časti vmiešame 1-2 lyžice škoricového cukru.
Časti cesta zapletieme tak, aby škoricové cesto bolo uprostred koláča.
Vrch potrieme vajíčkom a upečieme.
Čokoládový koláč sa pripravuje rovnakým spôsobom: do jednej časti cesta sa zamiesi strúhaná čokoláda.
Dobrú chuť!