Hľadáte recept na chutný a jednoduchý dezert, ktorý vydrží celý týždeň? Krehké tvarohové koláčiky z 3 prísad sú perfektnou voľbou! Tieto koláčiky sú vyrobené z tvarohu, múky a masla.
Sú veľmi jednoduché na prípravu a zvládne ich aj menej skúsený kuchár. Koláčiky sú krehké a chutné a vydržia čerstvé aj niekoľko dní.
Môžete ich skladovať v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. V tomto článku vám ukážeme, ako jednoducho pripraviť krehké tvarohové koláčiky z 3 prísad. Naučíme vás, ako vymiešať cesto, ako ho vytvarovať a ako ho upiecť.
Tipy:
Pre extra chuť môžete do cesta pridať vanilku alebo citrónovú kôru.
Koláčiky môžete ozdobiť polevou, posýpkou alebo jednoducho nechať čisté.
Ak chcete, aby koláčiky boli mäkšie, môžete do cesta pridať 1-2 vajcia.
Koláčiky môžete piecť aj v menších formách na muffiny.
Na tvarohové koláčiky potrebujeme:
1 hrnček hladkej múky
100g zmäknuté maslo
200g mäkký tvaroh
Posýpka:
Kryštálový cukor
Postup:
Rúru nastavíme na 180 stupňov.
Príprava je veľmi jednoduchá, do misky nasypeme preosiatu múku. Pridáme tvaroh.
Do cesta pridáme nakrájané na kúsky zmäknuté maslo a vypracujeme jednotné cesto.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Prepracujeme trochu v rukách, kým sa cesto nelepí.
Cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou 4 mm. Plát cesta nakrájame na štvorce (dĺžka strany asi 6 cm).
Každý štvorec hneď obalíme v cukre. Následne preložíme na polovicu a ešte raz na polovicu.
Znova obalíme v cukre. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút.
Existuje viacero prísad, ktoré môžete pridať do krehkých tvarohových koláčikov z 3 prísad, aby ste ich chuť a textúru vylepšili
Pre extra chuť
Vanilka: Pridajte 1 lyžičku vanilkového extraktu alebo 1 balíček vanilkového cukru do cesta pre sladkú a aromatickú chuť.
Citrónová kôra: Nastrúhajte kôru z 1 citróna do cesta pre sviežu a citrusovú chuť.
Rum: Pridajte 1-2 lyžice rumu do cesta pre dospelácku chuť.
Škorica: Pridajte 1/2 lyžičky škorice do cesta pre teplú a korenistú chuť.
Kakaový prášok: Pridajte 2-3 lyžice kakaového prášku do cesta pre čokoládovú chuť.
Pre lepšiu textúru
Vajcia: Pridajte 1-2 vajcia do cesta pre mäkšie a vláčnejšie koláčiky.
Kyslá smotana: Pridajte 1-2 lyžice kyslej smotany do cesta pre krémovejšiu a jemnejšiu textúru.
Jogurt: Pridajte 1-2 lyžice bieleho jogurtu do cesta pre ľahšiu a vzdušnejšiu textúru.
Mleté orechy: Pridajte 1-2 lyžice mletých orechov do cesta pre chrumkavú textúru a bohatú chuť.
Ovocie: Pridajte do cesta 1/2 šálky nakrájaného ovocia, ako sú jahody, maliny alebo čučoriedky, pre sladkú a šťavnatú chuť.
Na ozdobu
Poleva: Polejte koláčiky čokoládovou, citrónovou alebo karamelovou polevou.
Posýpka: Posypte koláčiky orechmi, kokosom, farebnou posýpkou alebo strúhanou čokoládou.
Cukrárske zdobenie: Pomocou cukrárskej špičky a rôznych farieb fondánu môžete koláčiky ozdobiť rôznymi vzormi a motívmi.
Jedlé kvety: Ozdobte koláčiky jedlými kvetmi pre elegantný a sofistikovaný vzhľad.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: youtube