Ak máte chuť na ľahký, krémový a pritom svieži dezert, máme pre vás ten najlepší
Lahodná chuť tohto jednoduchého koláča podľa receptu z youtube si vás získa.
Pripravte si ho ešte dnes a potešíte celú rodinu.
Plnka z kyslej smotany namiesto ťažkej plnky z masla
Plnka z kyslej smotany má oproti plnke z masla viacero výhod. Plnka z kyslej smotany má jemnú, kyslastú chuť, ktorá výborne kontrastuje so sladkým cestom.
Plnka z masla môže byť príliš sladká a ťažká. Navyše, plnka z kyslej smotany je ľahká a nadýchaná, vďaka čomu je „príjemnejšia“ na konzumáciu. Plnka z masla môže byť tuhá a ťažká, vďaka čomu sa dezerty s ňou ťažšie krájajú a jedia.
Za zmienku stojí aj to, že koláč s plnkou z kyslej smotany má dlhšiu trvanlivosť.
Tipy:
Ak chcete plnku z kyslej smotany ochutiť, môžete do nej pridať vanilkový extrakt, citrónovú kôru alebo rum.
Plnku z kyslej smotany môžete vyšľahať so šľahačkou, aby bola ešte ľahšia a nadýchanejšia.
Na koláč potrebujeme:
2 žĺtky
80 g masla
70 g kryštálového cukru
kôru z jedného citróna
200 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
Na krém:
2 bielky
80 g kryštálového cukru
400 g kyslej smotany (1 väčší hrnček)
3 PL hladkej múky alebo kukuričného škrobu
Postup:
Ako prvé si oddelíme žĺtky a bielky.
K žĺtkom pridáme cukor, vyšľaháme do peny a potom zapracujeme zmäknuté maslo, nakrájané na malé kúsky.
Nastrúhame si kôru z citróna a spolu s múkou a kypriacim práškom ju pridáme do misy.
Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré vyformujeme do valca a jednu tretinu si z neho odkrojíme.
Obe časti vložíme do mikroténového vrecúška a necháme odpočívať v chladničke.
Medzitým si pripravíme krém. Bielky s trochou soli si vyšľaháme na tuhý sneh.
Po častiach zašľahávame cukor, až kým nevznikne tuhšia hmota.
Potom sneh postupne zašľahávame do misy s kyslou smotanou.
Zahustíme múkou alebo kukuričným škrobom a šľaháme, kým nie je krém dostatočne hustý.
Pripravíme si zapekaciu formu na koláč, na dno rovnomerne natlačíme väčšiu časť cesta a naňho navrstvíme pripravený krém.
Navrch nastrúhame menšiu časť cesta tak, aby bol pokrytý celý krémový povrch.
Upečieme v rozohriatej rúre na 180 °C dozlatista.
Potom koláč nakrájame a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: