plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte 2 VAJCIA a hrnček KYSLEJ SMOTANY, pripravte si super krémový koláč: Jemnučký ako obláčik!

Pripravte si tento lahodný smotanový koláč. Je taký jemný, že sa úplne rozplýva na jazyku!

Ak máte chuť na ľahký, krémový a pritom svieži dezert, máme pre vás ten najlepší

 

 

Lahodná chuť tohto jednoduchého koláča podľa receptu z youtube si vás získa.

Pripravte si ho ešte dnes a potešíte celú rodinu.

Plnka z kyslej smotany namiesto ťažkej plnky z masla

Plnka z kyslej smotany má oproti plnke z masla viacero výhod. Plnka z kyslej smotany má jemnú, kyslastú chuť, ktorá výborne kontrastuje so sladkým cestom.

Plnka z masla môže byť príliš sladká a ťažká. Navyše, plnka z kyslej smotany je ľahká a nadýchaná, vďaka čomu je „príjemnejšia“ na konzumáciu. Plnka z masla môže byť tuhá a ťažká, vďaka čomu sa dezerty s ňou ťažšie krájajú a jedia.

Za zmienku stojí aj to, že koláč s plnkou z kyslej smotany má dlhšiu trvanlivosť.

Tipy:

Ak chcete plnku z kyslej smotany ochutiť, môžete do nej pridať vanilkový extrakt, citrónovú kôru alebo rum.

Plnku z kyslej smotany môžete vyšľahať so šľahačkou, aby bola ešte ľahšia a nadýchanejšia.

Na koláč potrebujeme:

 

 

2 žĺtky

80 g masla

70 g kryštálového cukru

kôru z jedného citróna

200 g hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

Na krém:

2 bielky

80 g kryštálového cukru

400 g kyslej smotany (1 väčší hrnček)

3 PL hladkej múky alebo kukuričného škrobu

Postup:

Ako prvé si oddelíme žĺtky a bielky.

 

 

K žĺtkom pridáme cukor, vyšľaháme do peny a potom zapracujeme zmäknuté maslo, nakrájané na malé kúsky.

Nastrúhame si kôru z citróna a spolu s múkou a kypriacim práškom ju pridáme do misy.

Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré vyformujeme do valca a jednu tretinu si z neho odkrojíme.

Obe časti vložíme do mikroténového vrecúška a necháme odpočívať v chladničke.

 

 

Medzitým si pripravíme krém. Bielky s trochou soli si vyšľaháme na tuhý sneh.

Po častiach zašľahávame cukor, až kým nevznikne tuhšia hmota.

Potom sneh postupne zašľahávame do misy s kyslou smotanou.

Zahustíme múkou alebo kukuričným škrobom a šľaháme, kým nie je krém dostatočne hustý.

 

 

Pripravíme si zapekaciu formu na koláč, na dno rovnomerne natlačíme väčšiu časť cesta a naňho navrstvíme pripravený krém.

Navrch nastrúhame menšiu časť cesta tak, aby bol pokrytý celý krémový povrch.

Upečieme v rozohriatej rúre na 180 °C dozlatista.

 

 

Potom koláč nakrájame a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes