plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pochúťka s názvom „KATOV ŠĽAH“ vás zrazí z nôh: Nebesky chutné mäsko so zemiakovými plackami!

Toto mäsko som prvýkrát ochutnala na oslave na Morave a preto som sa veľmi potešila, keď som našla recept pani Katky S.

Ide skutčne veľmi chutné a rýchlo pripravené bravčové so zeleninou, ktoré v čechách poznajú pod názvom Katův šleh.

 

 

Potrebujeme:

Bravčové karé (nakrájané na rezančeky)

Soľ a korenie podľa chuti

Worcesterská omáčka

Olej

Sušené čili papričky (alebo čerstvá feferónka)

Lečo (jeden pohár)

1 veľká cibuľa

1 paprika

1 feferónka

1 uhorka

Tuk na vyprážanie (bravčová masť alebo olej)

Plátky cesnaku (podľa chuti)

Kečup

Na zemiakové placky:

 

 

2 ks (veľké) zemiaky

3 strúčiky cesnak

2 ks vajce

1 lyžica majoránka podľa chuti

soľ podľa chuti

čierne korenie

4 – 5 lyžíc strúhanka

na vyprážanie tuk

Postup:

Vezmeme bravčové mäso a nakrájame ho na rezančeky.

 

 

Osolíme, okoreníme a pokvapkáme worcesterskou omáčkou.

Pridáme trochu oleja. Pokiaľ nemáme čerstvú feferónku, môžeme pridať sušené chilli papričky podľa vlastnej chuti. 

Lečo vylejeme do sitka a necháme ho odkvapkať.

Ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na kolieska.

 

 

Papriku zbavíme jadrovníka a nakrájame ju na prúžky.

Feferónku zbavíme jadier a rebier a nakrájame ju nadrobno.

Uhorku nakrájame na kocky a pridáme k odkvapkanému leču. 

 

 

Orestujeme si mäso – v panvici (najlepšie vo woku) rozpálime tuk – môže to byť masť alebo olej.

Pridáme marinované mäsové rezančeky a rýchlo ich restujeme, cca 5 minút.

K mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, feferónku, plátky cesnaku a papriku.

 

 

Všetko spoločne restujeme a miešame ďalších 5 minút.

K mäsu a zelenine pridáme odkvapkané lečo a kečup. Všetko krátko prehrejeme a dochutíme soľou.

Mäso podávame s prílohou podľa chuti.

 

 

Odporúčame podávať so zemiakovými plackami, hranolkami, alebo varenými zemiakmi.

Zemiakové placky:

Jeden zemiak nastrúhame nahrubo, druhý najemno. Pridáme všetky ingrediencie a premiešame. Na rozpálenom tuku (masť, olej) smažíme z oboch strán dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes