plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pečené kapustové holúbky v omáčke: Za celých 60 rokov som nejedla nič lepšie, chuť prekvapí aj náročných stravníkov!

Pripravte sa, že sa ponoríte do sveta chuti a tradície s pečenými kapustnými holúbkami v omáčke!

Pečené kapustové holúbky v omáčke sú klasické slovenské jedlo, ktoré sa už stáročia podáva pri zvláštnych príležitostiach.

 

 

Toto lahodné a sýte jedlo sa skladá z mletého mäsa a ryže zabalených v kapustných listoch a dusených v paradajkovej omáčke.

Existuje mnoho variácií tohto receptu, ale všetky sa zhodujú v jednej veci: pečené kapustové holúbky v omáčke sú vždy chutné a uspokojivé jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.

Potrebujeme:

2 hlávkové kapusty

1 kg mletého mäsa

 

 

3 šálky varenej ryže

1 vajce

1 ČL sušeného cesnaku

1 PL petržlenovej vňate

2 plátky nakrájanej cibule

30 g paradajkového pretlaku

30 g lúpaných paradajok v konzerve

soľ, korenie podľa chuti

Postup:

 

 

Kapustové hlavy dajte do hrnca s vriacou vodou a po jednom odlupujte listy.

Hrubú časť na konci listov odrežte ostrým nožom.

Zmiešajte všetky ingrediencie s výnimkou paradajkového pretlaku a lúpaných paradajok.

Touto plnkou potom naplňte kapustové listy a zabaľte ich do valčekov.

 

 

Ukladajte dolu „švom“ na dno zapekacej misy, na vrstvu paradajkovej omáčky.

Holúbky prikryte vrstvou lúpaných paradajok a pečte zakryté pri 190 °C asi 75 minút.

Potom znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalších 90 minút.

Tipy:

Holúbky môžete piecť aj v kyslej kapuste.

 

 

Do plnky môžete pridať aj ryžu, huby, vajíčko alebo klobásu.

Omáčku môžete ochutiť rôznymi bylinkami a korením, napríklad majoránkou, bobkovým listom, čiernym korením alebo červenou paprikou.

Holúbky sa podávajú teplé s ryžou, zemiakmi alebo chlebom.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes