Je možné uchovať paradajky aj bez marinovania či zavárania? Áno, prezradíme vám jednoduchý ale účinný trik, vďaka ktorému sa z čerstvých paradajok môžete tešiť celé týždne po tom, ako ich úroda v záhrade skončí.
Paradajky ostanú šťavnaté a svieže. Doprajte chuť letného slniečka aj v chladnom jesennom počasí.
Pre túto metódu je nutné zvoliť nepoškodené, menšie kusy paradajok.
Potrebujeme (na 3 l pohár):
5-6 lyžíc horčicového prášku
Paradajky
Sterilizované poháre
Postup:
Paradajky umyjeme a dôkladne osušíme. Na dno suchých pohárov nasypeme horčicový prášok, uložíme vrstvu paradajok a opäť zasypeme práškom. Opakujeme vrstvy až kým nenanplníme celý pohár. Poslednú vrstvu tvorí horčicový prášok.
Pohár dobre uzavrieme. Potom pohár obrátime na ležato a jemne rolujeme po rovnej ploche, aby sa horčicový prášok dostal na všetky miesta.
Éterické oleje obsiahnuté v horčicovom prášku chránia paradajky pred baktériami spôsobujúcimi hnitie. Navyše, prášok má silné konzervačné účinky, vďaka čomu paradajky ostanú dlho čerstvé.
zdroj: takprosto