Pripravte si úžasne jemné domáce croissanty podľa netradičnej metódy.
Ak vyskúšate náš recept, tak rozhodne neoľutujete a budete vďační a zároveň udivení, že ste ho doteraz neobjavili.
Nadýchané domáce croissanty podľa receptu z youtube.
Potrebujeme:
300 g chlebovej alebo hladkej múky
1/2 PL instantného droždia
2 PL kryštálového cukru
1 vajce
145 g mlieka
1/2 ČL soli
20 g neosoleného masla
Na pomastenie:
90 g neosoleného masla
Na potretie:
1 vajce
Postup:
Do väčšej misky pridáme vajce, cukor, droždie, mlieko a všetko dobre premiešame.
Potom do zmesi pridáme múku, soľ, špachtľou premiešame.
Ručne vymiesime cesto, ktoré bude o niečo tvrdšie ako bežné cesto.
Cesto položíme na podložku, trochu ho rozťaháme, do stredu pridáme zmäknuté maslo.
Preložíme a do hladka zamiesime.
Potom ho roztlačíme a rozdelíme na 9 častí, každá bude mať asi 90 gramov.
Každú časť cesta rozvaľkáme do guľky, uložíme ich na podložku.
Prekryjeme fóliou a necháme 15 minút odstáť.
Guľky cesta rozvaľkáme na pomúčenej podložke do kruhu v priemere asi 20 cm.
Na cesto po celej ploche prstami rozotrieme zmäknuté maslo, položíme naň ďalšiu vrstvu cesta.
Postup zopakujeme pri všetkých plátoch cesta.
Cesto stlačíme, zabalíme do fólie a vložíme na 20 minút do mrazničky.
Cesto po vybratí z mrazničky rozvaľkáme hrubším valčekom na pomúčenej podložke na kruh s priemerom asi 40 cm.
Rozdelíme ho na 12 častí.
Každý kus zvinieme zo širšej strany ku špicu a mierne zahneme ako rožok.
Rožky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme fóliou a necháme 2-3 hodiny kysnúť.
Po nakysnutí potrieme vrch rozšľahaným vajcom a plech vložíme do predhriatej rúry, necháme piecť najprv 10 minút pri teplote 200°C a potom 6 minút pri teplote 180°C.
Páperové do hneda upečené croissanty môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: