Recept na vynikajúci a osviežujúci koláč s jablkami a lahodný krém s čokoládovou polevou.
Potrebujeme:
1 kg strúhané jablká
2 – 3 polievkové lyžice cukru
200 g maslové sušienky
2 bal. citrónovej želatíny v prášku
1/3 šálky vody
0,5 čajovej lyžičky škorice
Na krém:
300 ml vychladená smotana na šľahanie 30%
4 lyžice práškového cukru
500 g syra mascarpone
2 čajové lyžičky želatíny v prášku
1/4 šálky vody
Ctrónovú šťavu z 1/2 citróna
poleva:
100 g. horká čokoláda
2 lyžice cukru
100 ml smotany 30%
Forma 24×24 cm.
Postup:
Jablká nastrúhame najemno. Dáme dusiť do kastrólika spolu s cukrom, škoricou a vodou. Želatínu si necháme napučať v studenej vode a keď je jablková zmes hotová, vmiešame napučanú želatínu(nie však do vriacej). Ak nemáte poruje želatínu, môžete použiť 2 bal. vanilkového pudingového prášku a do jablkovej hmoty pridajte kvôli vôni aj trochu citrónovej kôry.
Na krém si necháme želatínu napučať v studenej vode. mascarpone vyšľaháme so smotanou, cukrom a citrónovou šťavou. Napučanú želatínu miešaním rozpustíme a vmiešame do krému.
Formu s rozmermi 24×24 cm vyložíme sušienkami, navrstvíme jablkovú hmotu, opäť sušienky a smotanový krém. Prikryjeme sušienkami a polejeme čokoládovou polevou. Polevu pripravíme tak, že čokoládu rozpustíme v smotane a osladíme cukrom.