plny-hrniec_transparent_negativ.png

Hlavnú prísadu máte celkom zadarmo: Liečivý bazový džem na celý rok pripravíte za pol hodinky!

Keď si počas leta urobíte výlet do prírody a nájdete čisté miesto, na ktorom rastie baza, určite si natrhajte tieto zrelé tmavofialové plody. Sú plné živín, vitamínov a liečivých látok, ktoré vaše telo potrebuje.

Keď si počas leta urobíte výlet do prírody a nájdete čisté miesto, na ktorom rastie baza, určite si natrhajte tieto zrelé tmavofialové plody.

 

 

Sú plné živín, vitamínov a liečivých látok, ktoré vaše telo potrebuje.

Čo sa ukrýva v plodoch bazy?

Plody bazy sú nabité vitamínmi C, A a B.

Organizmus zásobia izoflavonoidmi, čo sú prirodzené antioxidanty a resveratrolom.

Ten zasa bráni ukladaniu tukov v cievach, zlepšuje ich pružnosť a priechodnosť.

Bazové plody obsahujú tiež antokyanín – antioxidant, ktorý zabíja vírusy.

Okrem toho je známe, že bazové plody sú silným bojovníkom proti artritíde a zápalom v tele.

Ako džem pripraviť:

 

 

Potrebujeme:

1 kg zrelých plodov bazy čiernej

300 g trstinového cukru

1 želírovací prírpavok do džemu (dá sa nahradiť chia semienkami cca 30 g)

Postup:

Ak chcete zo zmesi odstrániť zrniečka, preceďte ju cez gázu alebo prepasírujte cez sitko.

Spolu s cukrom dáme variť na plameň a necháme prevariť 30 minút.

Pridáme aj želírovací prípravok podľa návodu na obale.

 

 

Zmes vlejeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme desať až pätnásť minút – stačí len aby chytilo viečko.

Niektorí dávajú do sterilizovaných pohárov horúcu zmes a už viac nesterilizujú, ak však chce mať istotu, sterilizácia sa odporúča.

To je všetko – dávku na celý rok máte pripravenú!

Na džem z kvetov potrebujeme:

 

 

Kvalitný jablkový džús (toľko, aby sme mohli zaliať všetky bazové kvety, ja som použila 1 liter)

15-20 veľkých bazových kvetov

500 g želírovacieho cukru 2:1

Postup:

Do jablkového džúsu namočíme 15 – 20 veľkých bazových  kvetov.

Necháme postáť 24 hodín.

Potom džús precedíme, pridáme 500 gramov želírovacieho cukru 2:1.

Varíme 10 minút.

 

 

Ihneď plníme do sklených pohárikov, zatvoríme viečkom a otočíme hore dnom.

Necháme vychladnúť.

Prvý pohár zjeme u nás doma bez problémov na jedno posedenie.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes