plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáci kurací vývar robím UŽ LEN bez chémie: Takto ho pripravíte najlepší, aký ste kedy jedli!

Keď domáci kurací vývar tak jedine s týmto bujónom!

Ukážeme vám, ako si pripravíte vlastný kurací bujón bez chemikálií alebo akýchkoľvek prísad.

 

 

Super jednoduchý s dlhou životnosťou, skvelý na prípravu polievok alebo len tak na pitie.

Výnimočný recept na najlepší domáci kurací bujón z youtube kanála Gesunde Rezepte.

Prečo sa oplatí pripraviť si bujón doma a bez chémie?

Domáci bujón je plný živín a chuti bez pridaných konzervantov, aróm, soli a glutamanu sodného. Viete presne, aké suroviny ste použili, a tak máte istotu, že váš bujón je zdravý a bez škodlivých látok.

Domáci bujón má hlbokú a bohatú chuť, ktorú hotové bujóny nedokážu napodobniť. Vďaka pomalému vareniu a použitiu kvalitných surovín získate bujón s komplexnou chuťou, ktorá obohatí vaše polievky, omáčky a rizoto.

Na domáci bujón potrebujeme:

 

 

1 kuracie stehno (bio)

150 ml horúcej vody

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

1/2 kalerábu

4 mrkvy

2 petržleny

2 paštrnáky

1/2 koreňa zeleru

4 stonky zeleru

petržlenovú vňať

80 g soli

Postup:

Do hrnca nalejeme olej a zahrejeme. Vložíme kuracie stehno a opečieme z oboch strán.

Potom do hrnca nalejeme horúcu vodu.

 

 

Mäso prikryjeme a varíme do mäkka, asi 30-40 minút.

Ošúpanú cibuľu nakrájame na veľké kocky a vložíme do misky.

Pridáme nakrájaný cesnak.

Kaleráb ošúpeme, nakrájame a pridáme do misky.

Pridáme na kolieska nakrájanú ošúpanú mrkvu.

Petržlen ošúpeme, nakrájame na kolieska a vložíme do misky.

 

 

Pridáme na kolieska nakrájaný paštrnák.

Koreň zeleru ošúpeme, nakrájame na veľké kocky a vložíme do misky.

Potom pridáme nakrájaný stonkový zeler.

Nakoniec pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.

Mäso uvaríme tak, aby na konci zostalo minimum vody.

Zo stehna oberieme mäso a nakrájame na menšie kúsky.

 

 

Nakrájané mäso vložíme späť do hrnca.

Zapneme oheň a pridáme nakrájanú zeleninu.

Dobre premiešame a pridáme soľ.

Zeleninu miešame počas varenia, kým nepustí šťavu.

Hrniec prekryjeme a na miernom ohni varíme 8 minút.

Po uplynutí doby hrniec zložíme a zeleninu s mäsom rozšľaháme tyčovým mixérom.

 

 

Rozšľahanú zmes preložíme na plech (34 x 23 cm) a rovnomerne rozotrieme.

Zmes vložíme na celú noc do mrazničky.

Alobal s papierom na pečenie (2 v 1) nastriháme na menšie obdĺžniky.

Zamrazený bujón vyberieme z plechu a nakrájame na kocky.

Potom bujón zabalíme do alobalu s papierom na pečenie.

Zabalené bujóny vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka a uchováme v mrazničke.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes