plny-hrniec_transparent_negativ.png

Trik šéfkuchára na fantastickú domácu paradajkovú omáčku: Pridajte do nej toto a bude chutiť znamenite!

Ak sa tento rok chystáte na výrobu paradajkovej omáčky z domácich paradajok, máme pre vás skvelý tip.

Paradajková omáčka je jednou zo základných ingrediencií a je základom mnohých našich obľúbených jedál.

Je skvelá na cestoviny, pizzu, lasagne, mäso a nie je nič lepšie, ako dobrá domáca paradajková omáčka.

 

 

V tomto článku sa vďaka portálu mitrucoscaseros dozviete, ako si pripraviť znamenitú paradajkovú omáčku.

Niekedy môže byť paradajková omáčka príliš hustá, príliš tekutá alebo príliš kyslá.

Tu je niekoľko tipov od šéfkuchára na prípravu tej najlepšej omáčky.

Ako odstrániť kyslosť z paradajkovej omáčky pomocou sódy bikarbóny?

 

 

Každý vie, že najväčším nepriateľom paradajkovej omáčky je kyslosť.

Keď omáčku pripravujeme, samozrejme veríme, že nám bude chutiť.

Čo sa však týka ochutnávania, je sklamaním ak má omáčka nádych kyslosti a nakoniec pokazí pôžitok.

Ak sa vám presne toto stane, skúste použiť niektoré naše tipy.

Mali by ste vedieť, že kyslosť bude viac či menej výrazná v závislosti od odrody paradajok a stupňa ich zrelosti.

 

 

Majte tiež na pamäti, že sú to semená, ktoré koncentrujú väčšinu kyslosti, preto je lepšie ich pred varením odstrániť.

Najznámejší trik, ktorý už mnohí praktizujú na zníženie kyslosti omáčky, je pridať trochu cukru.

Funguje to, ale v skutočnosti cukor len prekryje kyslosť a neodstráni ju.

 

 

Môže tiež zmeniť chuť omáčky a urobiť ju príliš sladkou, nehovoriac o tom, že je nevhodná pre ľudí, ktorí ju nemôžu kvôli cukru konzumovať.

Na neutralizáciu kyslosti omáčky vám skvele poslúži obyčajná sóda bikarbóna. 

Pridaním niekoľkých štipiek do omáčky počas varenia môžete znížiť jej kyslosť bez toho, aby sa zmenila jej chuť.

Uvidíte, že sa na povrchu omáčky sa vytvoria bublinky, čo dokazuje, že prebieha chemická reakcia.

Tiež je to zaujímavé najmä pre ľudí, ktorí majú citlivý žalúdok a zle znášajú kyslé jedlá.

Ak nemáte po ruke sódu bikarbónu, môžete si svoje paradajky vždy uvariť s dobrou čerstvou mrkvou alebo datľou, pre prirodzenú sladkosť, ktorá napraví kyslosť.

 

 

Dokonalá paradajková omáčka – trik deda šéfkuchára

Paradajková omáčka s knedľou a mäsovými guľkami podľa môjho dedka – toto jedlo milujem dodnes.

Starký mal pri príprave dve hlavné zásady:

Prvou bolo to, že do omáčky musí ísť kvalitný mäsový vývar, ideálne z hovädzieho mäsa.

 

 

Okrem neho však mal však aj ďalšiu – pomerne málo známu vychytávku, ktorú získal zo svojej praxe šéfkuchára.

Aby bola omáčka dokonalá, nastrúhal do nej trochu perníka. Na chuti to spoznáte. Bude oveľa voňavejšia a navyše omáčka zhustne.

Voňavú arómu tiež dodá nastrúhaná kôra z citróna.

Tipy na príchuť voňavej paradajkovej omáčky

Ďalším opakujúcim sa problémom paradajkovej omáčky je nedostatok chuti.

Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako vylepšiť jej chuť.

Vyberte si správne paradajky

 

 

Omáčku je možné variť z veľmi zrelých čerstvých paradajok, olúpaných a drvených alebo z celých konzervovaných paradajok.

Na druhej strane nikdy nepoužívajte paradajkový pretlak ako základ omáčky.

Najlepšie paradajky sú tie s nízkym obsahom vody a tie, ktoré majú málo semien.

Cherry paradajky sú tiež vhodné, pretože sú veľmi voňavé.

Olivový olej

 

 

Paradajková omáčka bez olivového oleja nebude nikdy chutiť tak dobre, ako keď ho tam pridáte.

Po paradajkách, soli a korení je to nevyhnutná ingrediencia a sama o sebe prináša na váš tanier chuť Talianska.

Môže sa použiť na začiatku varenia pre krajšiu farbu a na záver sa oplatí pridať kvapku na zvýraznenie chuti.

Cesnak a cibuľa

 

 

Dodajú vašej omáčke chuť a arómu.

Pred pridaním paradajok ich opečte na olivovom oleji.

Dávajte pozor, aby ste ich nepripálili, riskovali by ste tak horkosť vašej omáčky.

Aromatické bylinky

 

 

Tymian, bobkový list, oregano, rozmarín, petržlen, bazalka, to sú bylinky, ktoré dodajú vašej omáčke príjemnú chuť, aj vôňu.

Aromatické bylinky, by sa mali pridať na konci varenia.

Varenie

 

 

Existujú rôzne druhy a konzistencie omáčky v závislosti od receptu.

Môže byť tekutejšia alebo redukovaná, čiže hustejšia.

Závisí to hlavne od toho, ako dlho ju budete variť.

Čím viac tekutiny sa odparí, tým bude samozrejme omáčka hustejšia.

Veríme, že sa vám tieto rady zídu a prajeme veľa šťastia!

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes