Vedeli ste, že huspenina nie je len obyčajný pochúťka, ale priam liek?
Pozitívne ovplyvňuje naše kosti, chrupavky a celý pohybový aparát, prospieva elasticite ciev, zdraviu zubov.
Vďaka vysokému obsahu kolagénu ju ocenia aj ženy – zaručí vám pevnú a pružnú pokožku.
Najvýznamnejšou zložkou, ktorej huspenina vďačí za svoje liečivé účinky, je kolagén.
Túto bielkovinu, nazývanú v kozmetickom priemysle aj bielkovinou mladosti, obsahujú najmä väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy, kĺby.
Ďalšou významnou bielkovinou prítomnou v huspenine je elastín, ktorý dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov (cievy, srdce, šľachy, koža).
Dnes vám poradíme, ako si ju pripraviť podľa toho najlepšie receptu našich dedov.
Potrebujeme:
2 ks bravčové koleno
2 ks bravčové nožičky
500 g bravčovej kože
500 g bravčové pliecko
20 guličiek čierne korenie
10 guličiek nového korenia
3 ks bobkový list
2 ks cibule
10 strúčikov cesnak
5 ks mrkva
2 ks petržlen
1/2 ks zeler
soľ
ocot
Postup:
Do väčšieho hrnca so studenou vodou uložíme umyté kolená, paprčky, kože a dáme variť.
Pridáme korenie, nové korenie, bobkový list a varíme asi 2 hodiny.
Pridáme cibuľu, cesnak, osolíme a pridáme aj pár kvapiek octu.
Priebežne zbierame penu z povrchu.
Počas týchto dvoch hodín nemiešame, len zbierame penu.
Keď sa mäso začne oddeľovať od kosti, pridáme mrkvu, petržlen, zeler a brav. pliecko.
Varíme, kým mäso zmäkne.
Trvá to dlhšie, ale trpezlivosť ruže prináša.
Zeleninu nakrájame do misiek, pridáme natrhané mäso a zalejeme vývarom.
Necháme stuhnúť do druhého dňa a podávame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)