plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jednoduché tajomstvo dokonalých vajíčok namäkko: Recept, ktorý prežil 140 rokov!

V dnešnom článku sa dozviete mimoriadne chutný recept na vajíčka uvarené namäkko.

 

 

Tento jedinečný recept sa dedil z generácie na generáciu a dnes sa oň s vami podelíme, aby ste aj vy mohli objaviť jeho jedinečné chuťové hodnoty.

Objavte skutočnú perlu kulinárskej histórie, ktorá prežila temnotu druhej svetovej vojny, a presvedčte sa, aké ľahké môže byť pripraviť dokonalé vajíčka uvarené namäkko, ktoré potešia vás aj vašich blízkych.

 

 

Zdieľal ho portál motywatordietetyczny.

Dokonalé vajcia namäkko

Vyberte vajcia z chladničky a nechajte ich na kuchynskej linke 10-15 minút, aby dosiahli izbovú teplotu.

Pamätajte, že naši starí rodičia mali čerstvé vajcia a nemali chladničku, takže teplota vajec bola vždy izbová.

Naplňte stredne veľký hrniec vodou tak, aby pokrývala vajíčka.

Do vody pridajte soľ (1/2 čajovej lyžičky soli na liter vody), ktorá pomôže posilniť vaječné škrupiny a uľahčí šúpanie.

 

 

Položte hrniec na sporák a vodu nechajte zovrieť.

Keď voda začne vrieť, znížte teplotu na strednú úroveň, aby ste udržali mierny var.

Jemne položte vajcia na lyžicu a spustite ich do vriacej vody.

Dávajte pozor, aby ste nepoškodili škrupinu.

Vajcia povarte asi 4-5 minút, aby ste získali mäkký tekutý žĺtok.

 

 

Ak dávate prednosť viac zrazenému bielku, varte vajcia 6-7 minút.

Medzitým si pripravte misku s ľadovou vodou.

Po uplynutí stanoveného času vyberte vajcia z horúcej vody pomocou dierovanej lyžice a ponorte ich do studenej vody asi 1-2 minúty.

Tým sa zastaví proces varenia a uľahčí sa šúpanie.

 

 

Vajcia jemne olúpte a podávajte uvarené namäkko so soľou a korením podľa chuti. 

S krajcom čerstvého chleba je to mimoriadna dobrota.

Dokonalé vajcia natvrdo

Dokonale pripravené vajíčka natvrdo môžu byť niekedy nedosiahnuteľným cieľom.

 

 

Často sa totiž škrupina prilepí, ťažko sa lúpu a nielenže nevyzerajú pekne na mise, ale nie sú ani také chutné, ako by mali byť.

Máme pre vás jednoduchú radu, vďaka ktorej budú vajcia natvrdo vždy perfektné!

Vajíčka natvrdo sú často súčasťou slávnostnej misy, či obložených chlebíčkov. 

Ako ich však uvariť bez toho, aby praskli a vytiekli, aby pekne vyzerali a dali sa ľahko olúpať?

Zdanlivo jednoduchá úloha môže mať rôzne úskalia.

Ukážeme vám tú najlepšiu prípravu varených vajec, ktoré vyzerajú esteticky a majú dokonalú textúru. 

Doba varenia

Doba varenia vajíčka sa líši v závislosti od konzistencie konečného výsledku.

3-minútové vajcia

Vajíčko uvarené namäkko, z ktorého sa zvyčajne odstráni vrchná časť, sa vloží do držiaka na vajíčka a konzumuje sa lyžičkou.

V tomto stave nie je bielok ešte úplne uvarený a žĺtok je hustý a tekutý.

5-minútové vajcia

 

 

Je to také vajíčko uvarené namäkko, ktorého bielok je už oveľa tuhší, ale žĺtok je tekutý a mäkký.

6 a ½ minútové vajcia

Hovorí sa im aj dokonalé vajíčka, pretože v tomto stave sa dajú ľahko ošúpať, bielok je úplne uvarený, ale žĺtok je stále mäkký a má jemne krémovú textúru.

10-minútové vajcia

Varené vajce, ktorého bielok aj žĺtok sú úplne uvarené.

Ak sme vajíčka nestihli pred varením vybrať z chladničky, pomôže tento trik

 

 

Zúfať nemusíme ani vtedy, ak sme vajíčka nestihli pred varením vybrať z chladničky.

V tomto prípade je dôležité uvariť studené vajcia spolu so studenou vodou a na dosiahnutie požadovanej konzistencie vajcia varíme o dve minúty menej od bodu varu.

Napríklad príprava uvareného vajíčka zaberie 8 minút namiesto 10 minút a dokonalé vajce za 6 a ½ minúty bude hotové za 4 a ½ minúty.

Skladovanie vajec

 

 

Vajcia sa skladujú na suchom a chladnom mieste, špičkou nadol.

Ak chcete pripraviť vajcia natvrdo, vyberte ich z chladničky a pred použitím ich nechajte zohriať na izbovú teplotu.

Čerstvé vajcia sa ťažko lúpu, preto je lepšie ich pred použitím nechať pár dní postáť.

Oplatí sa kupovať vajíčka s tmavou škrupinou, pretože tie svetlé sa tiež ťažko šúpu.

Test čerstvosti vajec

 

 

Čerstvosť vajec je možné skontrolovať pomocou vodného testu.

Naplňte misku vodou a pridajte vajíčko.

Ak klesne na dno, môžeme si byť istí, že je čerstvé.

Ak vajce pláva uprostred nádoby, nie je už úplne čerstvé, ale je jedlé.

Vajíčko, ktoré vypláva na povrch vody, však nevarte, pretože sa už pokazilo.

Na čo si dať pri varení vajec pozor?

 

 

Vajíčka izbovej teploty uvaríme vo vriacej vode, prisypeme do nich trochu soli (uľahčí ich lúpanie) a pridáme trochu octu alebo citrónovej šťavy.

Je dôležité, aby mali vajcia pred varením izbovú teplotu, pretože ak je teplotný rozdiel medzi vajcom a vodou na varenie príliš veľký, škrupina ľahko praskne od tepelného šoku.

Ak chcete mať istotu, namočte vajíčko na pár minút do horúcej vody a potom ho preložte do vriacej vody.

Vajcia nevarte v príliš bublajúcej vriacej vode, pretože sa pri pohybe zrazia, čo môže spôsobiť predčasné prasknutie škrupiny.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes