Pripravte si túto nadýchanú mäkkú piškótu, ktorá bude skvelým základom pre vašu tortu, či iné dezerty.
Nepotrebujete ani kypriaci prášok do pečiva, dokonca netreba ani oddeľovať žĺtky od bielok a šľahať sneh.
Všetko je to veľmi jednoduché a výsledok je perfektný!
Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála TastyTime.
Táto piškóta chutí skvele aj samotná len tak ku kávičke.
Potrebujeme:
Množstvo na formu s veľkosťou 20 – 22 cm
6 vajec
180 g kryštálového cukru
1/2 ČL vanilínu
180 g hladkej múky
štipku soli
60 ml mlieka
60 ml rastlinného oleja
Ak potrebujete pripraviť inú veľkosť, prikladáme malú pomôcku:
Množstvo vajec na veľkosť formy
Na formu 16 – 17 cm – 3 vajcia
Na formu 18 – 19 cm – 4 vajcia
Na formu 20 – 21 cm – 5 vajec
Na formu 22 – 23 cm – 6 vajec
Na formu 24 – 25 cm – 7 vajec
Na formu 26 – 28 cm – 8 – 9 vajec
Na 1 vajce potrebujete:
30 g kryštálového cukru
30 g hladkej múky
10 ml mlieka
10 ml rastlinného oleja
štipku soli
1/4 – 1/2 ČL vanilínu
Postup:
Vajíčka si rozklepneme do hlbšej misy.
Pridáme štipku soli, najskôr šľaháme pri nízkej rýchlosti.
Postupne rýchlosť mierne zvýšime.
Počas šľahania pridáme v dvoch fázach kryštálový cukor, do ktorého sme primiešali vanilín.
Šľaháme do hustej bielej peny.
Potom pridáme preosiatu múku, ktorú zľahka zapracujeme stierkou tak, aby v ceste neboli hrudky.
Mlieko si v samostatnej miske vymiešame s olejom, pridáme trochu pripraveného cesta.
Vymiešame a potom celé pomocou stierky zapracujeme do zvyšného cesta.
Formu si vystelieme papierom na pečenie, zdola obalíme alobalom.
Nalejeme cesto.
Pomocou špajdle cesto od stredu smerom von premiešame.
Predhrejeme si rúru na 160 °C.
Formu vložíme do hlbšieho plechu, do ktorého nalejeme trochu vody.
Pečieme asi 1,5 hodiny.
Po upečení urobíme test špajdľou, keď je cesto dobre prepečené, necháme vychladnúť vo forme.
Potom piškótu vyklopíme z formy na mriežku a odstránime papier na pečenie.
Dobrú chuť!
Video návod: