Jedného dňa počas upratovania som natrafil na babkin starý zošit s receptami.
A našiel som tam recept na tento fantastický koláč.
Upiekli sme ho tento víkend a ukázalo sa, že ide o fajnový a veľmi chutný koláč.
Na prípravu potrebujeme:
Na cesto:
300 g hladkej múky
150 g kryštálového cukru
150 g masla
1 balenie prášku do pečiva
2 PL kakaa
200 ml kyslej smotany
Na plnku:
6 bielkov
250 g kryštálového cukru
150 g kokosu
konzervované čerešne
Na krém:
6 žĺtkov
250 g kryštálového cukru
1 balenie vanilkového pudingu
500 ml mlieka
250 ml smotany na šľahanie
1 ČL želatíny rozpustenej v troche vody
Na polevu:
200 g čokolády
4-5 PL smotany na šľahanie
kokosové lupienky alebo bielu čokoládu
Postup:
V miske vyšľaháme maslom s cukrom.
Pridáme smotanu a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
Vymiesené cesto vložíme na 1-2 hodiny do chladničky.
Po uplynutí doby vyberieme cesto pomúčený rukami a preložíme na stôl posypaný múkou.
Cesto rozdelíme na dve časti.
Jednu časť cesta položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozvaľkáme po celej ploche.
Pripravíme plnku: v miske vyšľaháme bielky. Postupne pridávame cukor.
Na koniec pridáme kokos a jemne lyžicou zapracujeme.
Plnku rozotrieme na plát cesta na plechu a na vrch poukladáme čerešne.
Potom položíme druhý plát cesta. Cesto popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C.
Pečieme cca 20-30 minút.
Po upečení skontrolujeme cesto špáradlom (ak bude čisté, znamená to, že je cesto hotové).
V hrnci vyšľaháme žĺtky s cukrom.
Potom pridáme pudingový prášok a nakoniec horúce mlieko.
Hrniec preložíme na mierny oheň.
Miešame, kým krém nezhustne.
Pridáme rozpustenú želatínu, premiešame a necháme vychladnúť.
V samostatnej miske vyšľaháme smotanu do hustej peny.
Potom postupne do šľahačky zašľaháme krém.
Krém nemusí byť úplne studený, lebo sa potom kvôli želatíne zle zapracuje do šľahačky.
Krém natrieme na koláč a vložíme na dve hodiny do chladničky.
Po uplynutí doby polejeme dezert rozpustenou čokoládou so smotanou.
Nakoniec ozdobíme kokosovými lupienkami alebo čokoládou.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!