Hľadáte recept na chutnú a zdravú tortu, ktorá neobsahuje múku ani olej? Vyskúšajte túto čokoládovo-mrkvovú tortu!
Táto torta je plná vlákniny a živín a zároveň je lahodná a nadýchaná.
Fantastický recept na zdravú mrkvovú tortu z youtube kanála Home cooking.
Torta je navyše plná živín. Tu sú zdravé látky, ktoré obsahuje:
Vláknina: Mrkva a mandľová múka sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a dodáva pocit sýtosti.
Vitamíny a minerály: Mrkva je bohatým zdrojom vitamínu A, C a draslíka. Datle sú bohaté na železo, horčík a draslík. Kakao prášok je bohatým zdrojom antioxidantov.
Zdravé tuky: Vlašské orechy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce a mozog.
Bielkoviny: Vajcia a mandľová múka obsahujú bielkoviny, ktoré sú dôležité pre budovanie a opravu tkanív.
Okrem týchto živín torta neobsahuje žiadny pridaný cukor ani olej, takže je vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať zdravú váhu alebo kontrolovať hladinu cukru v krvi.
Na zdravú tortu potrebujeme:
(na 15-16 cm formu)
3 vajcia
sladidlo podľa chuti
20 g kakaa
200 g mrkvy
90 g ovsených vločiek
4 g prášku do pečiva (1 ČL)
Na polevu:
30 g čokolády bez cukru
30 ml mlieka
Postup:
Na začiatku ošúpeme mrkvu. Nakrájame na kolieska.
Rozomelieme v mixéri alebo nastrúhame na jemnom strúhadle.
Do samostatnej misky pridáme vajcia, pridáme sladidlo. Rozšľaháme metličkou.
Pridáme mrkvu a špachtľou zamiešame.
Ovsené vločky nasypeme do mixéra a pomelieme na prášok.
Pomleté ovsené vločky pridáme do misky s mrkvovou zmesou a pridáme kakao.
Nakoniec pridáme prášok do pečiva a všetko spolu dôkladne zmiešame.
Zmes je najpohodlnejšie piecť v silikónovej forme.
Pečieme v rúre 25-30 minút pri teplote 180°C.
Koláč je vhodný aj na pečenie v mikrovlnke – pečieme 9-10 minút na strednom výkone (600 W).
Na tvrdej podložke nasekáme čokoládu.
Pridáme do misky a nalejeme mlieko.
Čokoládu zohrejeme v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli.
Miešame, kým sa nerozpustí a horúcou polevou polejeme horúci koláč.
Nakoniec okraje posypeme nasekanými orechmi a môžeme servírovať.
Tipy:
Tortu môžete ozdobiť roztopenou čokoládou, šľahačkou, čerstvým ovocím alebo posypať kakaom.
Tortu môžete skladovať v chladničke až 3 dni.
Ak nemáte datle bez kôstok, môžete použiť aj sušené datle s kôstkami, ale pred použitím ich treba vybrať.
Namiesto mandľovej múky môžete použiť aj inú múku, napríklad arašidovú alebo ľanovú.
Ak chcete tortu urobiť sladšou, môžete pridať med alebo sirup z agáve.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: