Cuketa je obľúbená letná zelenina, ktorá sa dá pripraviť na mnohé spôsoby.
My vám prinášame niekoľko zdravých receptov, ktoré nielen výborne chutia, ale sú prospešné aj pri chudnutí.
Čo dokáže cuketa so zdravím?
Podporuje obranyschopnosť, chráni a obnovuje bunky
Účinne detoxikuje celý organizmus
Prevencia vzniku rakoviny a civilizačných chorôb
Vynikajúca na chudnutie
Podporuje trávenie a zlepšuje vyprázdňovanie
Podporuje metabolizmus (spaľovanie podkožného tuku)
Odvodňuje organizmus (močopudný účinok)
Podporuje a prečisťuje obličky a močové cesty
Posilňuje srdce, cievy a čistí ich
Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
Znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak
Podporuje funkciu mozgu a pamäti
Zlepšuje kvalitu vlasov, pokožky a nechtov
Cuketová nátierka
Na lyžičke oleja orestujte jednu malú, nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte jednu mladú, nastrúhanú cukinu, štipku soli a krátko poduste, kým sa odparí asi polovica tekutiny.
Pridajte 80 gramov nastrúhaného nízkotučného tvrdého syra, dobre premiešajte a odstavte z ohňa.
Nechajte vychladnúť, pridajte lyžicu bieleho jogurtu, štipku mletého bieleho korenia a jedzte s celozrnným pečivom.
Fit a veľmi chutná, odporúčam vyskúšať každému
Potrebujeme:
2 cukety
2 vajíčka
soľ
korenie
150 mozzarelly
Ak nemáte mozzarellu, môžete použiť aj iný syr s nižším obsahom tuku, prípadne použiť zmes dvoch syrov.
Voliteľné:
Šunku nakrájanú na kocky
Hrášok alebo kukuricu scedené z nálevu
Postup:
Cuketu ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
Z nastrúhanej cukety sa pokúste dostať čo možno najväčšie množstvo vody.
Rukami ju poriadne postláčajte a prebytočnú vodu vylejte.
Potom cuketu zmiešajte s 50 g nastrúhaného syra
Pridajte vajíčka, šunku, zeleninu a ochuťte pomocou soli a korenia – preháňať to nemusíte, dosoliť sa to dá vždy.
Vzniknutú zmes vložte do zapekacej misky alebo pekáča.
Povrch zmesi zasypte zvyšným množstvom nastrúhaného.
Prikryte alobalom a dajte piecť na 190 ° po dobu 30. minút.
Potom alobal odstráňte.
Nechajte zapiecť, kým syr nezozlátne.
Zeleninová zmes s bielym jogurtom
Potrebujeme:
500 g cukety
500 g paradajok
200 g bieleho jogurtu – ak nemáte môže byť aj kyslá smotana
150 g syra s nízkym obsahom tuku
2-3 strúčiky cesnaku
zelené bylinky podľa chuti
soľ
korenie
Postup:
Zeleninu si umyjeme a nakrájame na kolieska – cuketu aj paradajky.
Uložíme striedavo do vymastenej zapekacej misy a ochutíme soľou a korením.
Cesnak očistíme, pretlačíme a zmiešame so smotanou, pridáme aj zelené bylinky podľa chuti a osolíme.
Smotanovú zmes nanesieme na zeleninu a posypeme strúhaným syrom.
Vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 – 40 minút.
Ak máte obavu, že by sa syr mohol pripáliť, pridajte ho až posledných 15 minút pred dopečením.
Namiesto klasických hranoliek skúste výborné cuketové hranolky
Potrebujeme:
4 menšie cukety
Kôru z 1 citróna
2 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
¾ šálky nastrúhaného parmezánu
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Rúru nastavíme na 180 stupňov.
Cukety umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame na hrubšie hranolky – prekrojíme na polovicu a každú polovicu ešte na polovicu.
V miske zmiešame olej, prelisovaný cesnak a citrónovú kôru.
Jednotlivé hranolky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pomocou štetca nanesieme na hranolky olejovo-cesnakovú zmes.
Hranolky osolíme, okoreníme a nakoniec posypeme nastrúhaným syrom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 11-13 minút (máme nastavené pečenie z vrchu aj z dola).
Potom premiestnime plech na čo najvyššie miesto v rúre a nastavíme len pečenie z vrchu.
Pečieme, kým sa syr nesfarbí do zlatista.
Cuketa s mrkvou v jogurtovej marináde
Potrebujeme:
300 g mrkvy
300 g cukety
2 lyžice hustého bieleho jogurtu
Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
1/2 lyžičky mletej papriky
1/2 lyžičky soli
Šťava z polovice citróna
Štipka chilly
Olivový olej
Postup:
Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cukety.
Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.
Pripravíme plech ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať aj papier trochou oleja). Mrkvu a cuketu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame.
Pečieme na 200 stupňoch, cca 35 minút, do zlatej farby a do mäkka.
Medzitým asi po 15 minútach premiešame, pretože jogurt už sa vsiakne a pokvapkáme olivovým olejom.
Grilovaná cuketa
Nakrájajte cuketu asi na 1 centimeter hrubé kolieska, jemne osoľte a nechajte 10 minút odstáť.
Osušte papierovou utierkou, potrite olivovým olejom zmiešaným s pretlačeným strúčikom cesnaku a trochou mletých čili papričiek.
Grilujte z každej strany asi 3 minúty.
Môžete si k nej dať malú porciu pečených zemiakov, dresing z jogurtu a zeleninový šalát.
Cuketový balíček
Na kolieska nakrájajte jednu malú cibuľu, jednu malú cuketu a jeden zemiak.
Dostatočne veľký kus pevného alobalu potrite trochou oleja, položte naň plátky zemiakov, osoľte, na ne kolieska cukiny, tenký plátok kuracích pŕs posypaný korením a trochou soli, pokvapkajte ho olejom a navrch rozložte cibuľu.
Zabaľte a pečte vo vyhriatej rúre asi 30 minút.
Strúhaný šalát so šunkou
Nastrúhajte jednu menšiu uhorku, jednu rovnako veľkú cukinu a jednu bielu reďkovku.
Na kolieska nakrájajte jednu jarnú cibuľku, na prúžky 80 gramov chudej kvalitnej šunky.
Jemne osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte trochu nasekaného kôpru a dve lyžice bieleho jogurtu.
Jedzte s celozrnným pečivom, prípadne do šalátu pridajte 4 lyžice uvarenej ryže.
Vtedy získate dve porcie zdravého jedla s minimom kalórií.
Štíhla pizza
Postup:
1 cuketa
2 vajcia
50-100 g nízkotučnej mozzarelly
morská soľ
mleté čierne korenie
cesnakové korenie
Postup:
Cuketu nastrúhame a rukou alebo utierkou z nej vytlačíme čo najviac vody.
Následne ju zmiešame s vajíčkami, korením, soľou (podľa chuti) a so strúhaným syrom.
Množstvo syra dajte podľa vlastného uváženia, pizza je skvelá aj s 50 g syra, no ešte lahodnejšia a pevnejšia bude so 100 g syra.
Hotové cesto rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme 15 minút na 190 stupňoch.
Po 10 minútach pizza cesto vyberieme, poukladáme naňho zvolenú oblohu a dáme zapiecť na ďalších 10 minút.
Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou
Rýchle, jednoduché a chutné.
Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.
Potrebujeme:
600 g cukety 200 g jogurtu 2 lyžice hladkej múky 1 strúčik cesnaku
Zväzok kôpru 1 lyžičku červenej papriky Soľ podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm).
Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.
Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno.
Pridáme jogurt, červenú papriku, soľ a korenie.
Dôkladne premiešame.
Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).
Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista.
Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.
Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
3 pevné cukety
1 cibuľu
1 zelené jablko
1 väčšiu mrkvu
1/4 zeleru
2 vajcia na tvrdo
kyslé uhorky podľa chuti
Šunku,
soľ a korenie
Biely jogurt
Postup:
Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru.
uketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.
Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.
Uvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu.
Osolíme, okoreníme a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu.
Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.
Zdroj titulnej foto: napadovy.blog