Tento chlebík robila moja starká a vydrží vám naozaj celý týždeň. Robím ho už 20 rokov, odporúčam každému, kto chce poctivé domáce pečivo.
Vynikajúci hrnčekový chlebík, ktorý pripravíte úplne bez miesenia a zvládne ho aj úplný začiatočník. Ja som dnes skúšala na úplne prvý pokus a poviem vám, že takú fantastickú kôrku som na chlebíku ešte nejedla. Určite budem pokračovať v pečení aj naďalej, hlavne, keď je to také jednoduché!
Potrebujeme:
3 hrnčeky múka hladká T650
1/4 čajová lyžička sušeného droždia
1 + 1/4 čajová lyžička soli
1 + 1/2 hrnčeka vody
Postup:
Všetky suroviny dáme do misy a zamiešame len aby sa spojili, nemiesime.
Vznikne vám taký maglajz, ktorý len odložíme do misky. Misku zakryjeme potravinárskou fóliou. Potom necháme kysnúť 12 až 18 hodín.
![](https://tojenapad.dobrenoviny.sk/wp-content/uploads/2020/03/IMG_4526-768x1024.jpg)
Po uplynutí tohoto času cesto vyklopíme na pracovnú dosku, dobre podsypeme múkou, napodiv cesto je hebké a trochu sa lepí, pár krát len tak preložíme, necháme tak 15 minút oddýchnuť.
Potom si pripravíme utierku, dobre ju pomúčte a vytvarovaný bochník na ňu uložíme a prikryjeme ďalšou utierkou. Takto necháme odpočívať ďalšie 2 hodiny.
Pol hodinu pred uplynutím času tých dvoch hodín zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme do nej nádobu aj s vrchnákom.
Do horúcej nádoby preložíme cesto (cesto môžeme preložiť na papieri na pečenie, alebo aj bez neho) a pečieme zatvorené 30 minút, potom zložíme pokrievku a pečieme ešte 15 až 20 minút, aby chlebík získal kôrku.
Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
Toto je v poradí druhý chlebík, ktorý som takto upiekla.
![](https://tojenapad.dobrenoviny.sk/wp-content/uploads/2020/07/bread-821503_1920-1024x683.jpg)
Prajeme vám dobú chuť! :-)
Titulná foto: tjn