plny-hrniec_transparent_negativ.png

Na cesto LEN nastrúhajte maslo: Toto tajomstvo poznajú FRANCÚZSKY pekári!

Neexistuje chutnejšia alternatíva raňajok.

Nadýchané plnené pečivo jemné ako obláčik.

 

 

Neexistuje chutnejšia alternatíva raňajok.

Nevšedný recept na nadýchané maslové croissanty z youtube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri.

Potrebujeme:

1 pohár teplej vody (200 ml)

1 pohár teplého mlieka (200 ml)

1 čajový pohár rastlinného oleja (125 ml)

1 PL suchého droždia (10 g)

1 PL kryštálového cukru

1 ČL soli

5-6 šálok hladkej múky (550-600 g)

100 g masla

100 g syra čedar

1 žĺtok

1 PL mlieka

Postup:

Do hlbokej misky nalejeme vodu a mlieko. Nasypeme droždie a cukor.

Špachtľou miešame, kým sa droždie nerozpustí.

 

 

Potom pridáme olej, soľ a múku. Zmes premiešame špachtľou a dobre miesime 2-3 minúty.

Vznikne nám veľmi vláčne cesto. Misku pokvapkáme olejom a vložíme späť cesto.

Prekryjeme fóliou a necháme 1 hodinu kysnúť.

 

 

Po uplynutí doby vytlačíme vzduch z cesta.

Cesto preložíme na pomúčený stôl a vyvaľkáme veľký štvorec.

Potom na cesto nastrúhame studené maslo.

Cesto zrolujeme a prištipneme okraje.

Potom zrolované cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.

Poukladáme na tanier, prekryjeme fóliou a vložíme na 20 minút do mrazničky.

 

 

Po uplynutí doby vyložíme rolku cesta na pomúčený stôl. Oba konce cesta stlačíme (viď video).

Cesto rozvaľkáme na veľkosť 25-30 cm, potom rozdelíme na 8 častí.

Po krajoch cesta poukladáme kúsky čedaru. Okraj preložíme a cesto zrolujeme.

 

 

Croissanty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prekryjeme fóliou a necháme 20 minút kysnúť.

V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom a zmesou potrieme vrch pečiva.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 190°C.

Pečieme do hneda. Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes