plny-hrniec_transparent_negativ.png

Čerešňový džem robím bez želírovacieho prípravku, BEZ ZAVÁRANIA a vždy je krásne hustý: Poznám toto TAJOMSTVO!

Vynikajúci tip, ako zužitkovať úrodu domácich čerešní.

 

 

Vyskúšajte domáci recept na fantasticky chutný džem, ktorý je hustý a neskutočne lahodný.

Navyše, pripravíte ho úplne bez želírovacieho prípravku.

Tu je recept, podľa ktorého poctivý džem varili aj naše babičky.

 

 

Základom je dodržať tento postup, ktorý je zárukou toho, že džem bude dokonale hustý a lahodný aj bez pridanej chémie.

Džem je ideálny aj na plnenie domáceho pečiva, pretože počas pečenia nevyteká.

Nezabudnite, že počas varenia je nutné urobiť skúšku hustoty – práve podľa nej spoznáte, či je džem pripravený na plnenie do pohárov.

 

 

Potrebujeme:

prezreté čerešne

kryštálový cukor (podľa sladkosí čerešní)

kyselina citrónová

Postup:

Čerešne umyjem a odkôstkujem.

 

 

Po menších miskách ich dávam do hrnca a zasypem cukrom.

Všetko robím od oka – vrstva čerešní, tenká vrstva cukru.

Ak máte veľmi sladké čerešne, cukru stačí pridať menej.

 

 

Zakončím to vrstvou cukru, zakryjem a odložím do druhého dňa.

Čerešne okamžite pustia šťavu.

Na druhý deň premiešame.

 

 

Teraz pomaly na miernom stupni zohrievala až do prevretia.

Ponorným mixérom čerešne v šťave rozmixujeme tak, aby ostali aj celé čerešne. Potom teplotu znížime – zo stupňa 9 stiahneme na stupeň 4.

Poháre si sterilizujeme v mikrovlnke alebo klasicky v hrnci.

 

 

Postupne z masy čerešní odoberáme po 4-5 naberačkách na vedľajšej širokej panvici a miešame do zhustnutia.

Skúška hustoty:

Džem je pripravený do fliaš vtedy, keď prejdete vareškou a v lekvári sa vytvorí na veľmi krátky čas akýsi pásik, že vidíte dno panvice.

Tesne pred nalievaním do fliaš zamiešame štipku kyseliny citrónovej, ktorá džem stiahne a pomôže zakonzervovať.

 

 

Poháre uzatvoríme, položím na 10 minút na vrchnák hore dnom.

Po 10 minútach otočí a uložím do druhého dňa pod deku.

 

 

Džem je vynikajúci a naozaj lahodný.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes