Výborná domáca čalamáda, ktorá chuti ako kapustový šalát.
U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku.
Potrebujeme:
2 kg hlávkovej kapusty
500 g – 1 kg uhoriek
1 kg papriky (ja som dala farebnú)
0,5 kg cibule
0,5 kg mrkvy
15 dg kryšt. cukru
500 ml octu
1 dl oleja
1 deko
Postup:
Kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nastrúhajte na rezance.
Uhorky na kruhy.
Spravte si zálievku z cukru, octu, oleja a deka (to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte).
Premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny.

Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť.
Potom už len naložte do fliaš aj so šťavou, uzavrite a odložte do chladu.
Nemusíte sterilizovať.
Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete – u nás mizne skutočne rýchlo.
Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek.