Chcem sa s vami podeliť o vynikajúci recept na prípravu kapusty s červenou repou vo vynikajúcom sladko-kyslom šalátiku. Vynikajúca príloha plná vitamínov, ktorá sa skvele hodí k nedeľnému obedu aj pochúťkam z grilu. V chladničke vám táto dobrota vydrží po dobu niekoľkých týždňov. Presnú trvanlivosť vám neviem povedať, pretože u nás zmizne z chladničky už po dvoch, maximálne troch dňoch.
Potrebujeme:
2 kg hlávkovej kapusty
1 ks červenej repy
2 ks mrkvy
2-3 strúčiky cesnaku
Na nálev:
1 liter vody
110 g cukru
100 ml oleja
150 ml 9% octu
2 lyžice soli
4-5 ks celého korenia
2-3 ks bobkového listu
Postup:
Kapustu zbavíme hlúbov a nakrájame na tenké rezance. Mrkvu aj repu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Kapustu zmiešame s repu, mrkvou, cesnakom a všetko dobre premiešame. Zeleninovú zmes navrstvíme do pohára.
Pripravíme si nálev. Do hrnca nalejeme vodu, olej, cukor, ocot, soľ, bobkový list a korenie. Zmes privedieme do varu, necháme niekoľko minút variť a odstránime z tepla. Zeleninovú zmes zalejeme horúcim nálevom, uzavrieme a necháme vychladnúť. Keď zmes vychladne, vložíme pohár do chladničky a necháme 24 hodín odstáť. Po uplynutí tejto doby je šalát pripravený.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)