plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ovocie už ROKY nezaváram, nemrazím a napriek tomu vydrží ako ČERSTVÉ až 1 rok: Tento spôsob pozná málokto!

Ovocie ostáva čerstvé aj 12 mesiacov. Toto je tajomstvo jeho skladovania!

Naučte sa unikátny spôsob skladovania ovocia, vďaka ktorému vydrží čerstvé aj 12 mesiacov. 

 

 

Je to veľmi jednoduchá metóda, ktorá vám zabezpečí chutné ovocie z vašej úrody po celú zimu. 

Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

Ovocie bez zavárania

Postupujte podľa týchto odporúčaní z youtube kanála Melissa Mir.

Postup:

Ovocie vyberajte vždy čerstvé a neporušené.

Nesmie byť obité, ani hnilé.

 

 

Vložíme ho do cedidla.

Niekoľkokrát prepláchneme studenou vodou. 

Pripravíme si sterilizované poháre s objemom 1500 ml.

 

 

Do suchého pohára vložíme ovocie, ktoré naplníme až po vrch. 

Ak si chcete dať do pohárov napríklad čerešne, predtým ich odstopkujte. 

 

 

Keď máte ovocie naplnené v pohároch, zalejte ho vriacou vodou. 

Následne vodu z pohárov zlejeme do hrnca. 

Vodu v hrnci necháme zovrieť.

Medzitým si do každého pohára nasypeme 2 lyžice kryštálového cukru. 

 

 

Prevarenú vodu teraz znovu nalejte do každého pohára. 

Potom dôkladne uzavrite viečkom a zabaľte do deky, kde ich nechajte vychladnúť.

Skladujte pri teplote do 18 °C a ovocie vám vydrží čerstvé aj 1 rok.

Bonus: Uchovávanie ovocia bez cukru a bez nálevu

 

 

Tento tip na zaváranie som našla na stránke tinkinerecepty – pátrala som u nás aj v zahraničí, pretože manžel aj mamička má cukrovku a bežné zaváraniny s cukrom nemôžu.

Ide o výborný spôsob, ako zachovať prirodzenú chuť ovocia a pochutnávať si na najzdravšej podobe zaváraných dobrôt.

Je potrebné vyberať zrelé sladké plody, ktoré sú bez poškodení, náznakov hniloby alebo plesní. Vyberajte len prvotriedne plody, napokon robíte to pre seba a svoju rodinu. :-)

Ako na to?

 

 

Takýmto spôsobom môžeme zavárať akékoľvek ovocie, z ktorého bežne vyrábame kompóty – broskyne, marhule, čerešne aj jahody.

Najskôr si sterilizujeme poháre – môžeme vyvariť, alebo napríklad použiť mikrovlnku – ja sterilizujem v mikrovlnke viečka aj poháre a potom ešte pretriem viečka a okraje pohárov alkoholom

Do pohárov navrstvíme ovocie (drobné ovocie nemusíme krájať – väčšie ako marhule, jablká alebo hrušky nakrájame).

Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli – funguje to podobne ako pri pečení koláčov, soľ podporí sladkosť a zároveň je to konzervant.

Čítala som, že niektorí ľudia soľ vôbec nepoužívajú, ja ju však pridávam.

Takto navrstvené ovocie v pohári zatlačíme viečkom, viečko musíme pevne uzavrieť.

Ovocie po sterilizácií pustí šťavu a sladké aj bez akýchkoľvek prísad.

Ak si však chcete predsa len prisladiť, použite med, ktorý k ovociu pridáte pred sterilizáciou a necháte niekoľko hodín spolu „marinovať“ – potom navrstvíte do pohárov (na 1 kg ovocia asi 2-3 lyžice medu).

Sterilizujeme v hrnci 10 minút (jahody a maliny sterilizujem len 5 minút, aby sa úplne nerozvarili) pri teplote 80-90 stupňov.

Uvidíte, že ovocie pustilo šťavu – práve šťava bude hlavný konzervant a preto sa pozrite, či je ovocie šťavou zaliate, ak nie, ešte chvíľu sterilizujeme.

Otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. a skladujeme v komore, ako bežné zaváraniny. Samozrejme viečko nesmie tiecť, ani nesmie byť inak uvoľnené.

Ovocie má výbornú chuť, je akurát sladké a výborné!

Veľa šťastia!

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes