plny-hrniec_transparent_negativ.png

Za socializmu sa toto mäso jedlo v jedálňach aj v každom dome: Teraz ľudia utekajú, keď počujú, čo to je!

Dnes sa ho takmer nikto nedotkne. Pritom je veľmi zdravé a kilogram stojí pár centov!

Mozoček, jazyky, obličky, žalúdky, srdcia, pľúca…

Na Slovensku nikoho neprekvapili jedlá z drobov.

Podávali sa v mliečnych baroch, v reštauráciách a často sa varili doma.

 

 

Dnes sú názory na ne silne rozdelené, no ako uvádza portál pysznosci, nemali by sme ich z jedálnička vyraďovať.

Mnohí si ich pamätajú ako kulinársku nočnú moru.

Alebo možno majú šancu vrátiť sa na naše stoly v novej verzii?

Napríklad pľúcka sa dajú dokonca kúpiť v internetovom obchode.

 

 

Ako variť pľúcka

Hovädzie alebo bravčové pľúca sú u nás podceňované.

Môžu byť skvelou ingredienciou na plnenie halušiek či placiek.

 

 

Takáto plnka sa robí veľmi rýchlo.

Tieto pľúcka uvaríme v dobre osolenom a okorenenom vývare s pridaním bobkových listov a nového korenia do mäkka.

Cibuľu si ošúpeme a spolu so šupkou rozmixujeme v mixéri, nezmelieme na prášok, ale nahrubo, aby boli hrudky viditeľné.

 

 

Dochutíme soľou, korením a troškou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.

V trende sú droby

Ak sú dostupné, znamená to, že je po nich dopyt.

Cezary Kramp, špecialista na reštaurácie ocenené michelinskou hviezdou, zdôraznil, že všetky ocenené podniky prejavujú veľkú úctu k produktu a využívajú ho na maximum.

 

 

Kosti, kostry, hlavy a aj tie najmenšie zvieracie droby sa používajú v najlepších reštauráciách sveta.

Nielen pľúca

Droby, tento názov často používame, ale čo to vlastne je?

To všetko sú vnútorné orgány rôznych zvierat.

Droby zahŕňajú pečeň, obličky, pľúca, srdce, mozog, žalúdok, jazyk a akúkoľvek časť zvieraťa, ktorá nie je svalom alebo kosťou.

 

 

Za čias socializmu patrili k najčastejšie pripravovaným drobom pľúcka – zvyčajne bravčové.

Surové pľúca majú charakteristickú svetloružovú farbu a sú elastické, pretože pozostávajú zo spojivového tkaniva.

Sú dosť tvrdé, preto ich treba variť pomerne dlho, aby zmenili konzistenciu.

 

 

Sú celkom zdravé.

Často si myslíme, že vnútornosti sú úplne bezcenné, no nie je to celkom pravda.

Pľúca neobsahujú sacharidy, ale sú dobrým zdrojom bielkovín – asi 16,6 g na 100 g.

Sú však dobrým zdrojom vitamínov skupiny B.

Majú aj niektoré minerály, napríklad železo, fosfor, draslík, selén, zinok, meď a horčík.

Takto sa jedli za čias socializmu

Najčastejšie sa dusili a potom sa podávali s kyslými prísadami ako citrón, ocot a bylinky.

 

 

Dnes sme na ne už takmer všetci zabudli.

Pripomeňme si teda jeden z receptov.

Ingrediencie:

1 kg bravčových alebo teľacích pľúc

kopa zeleniny

bobkový list

 

 

nové korenie

2 strúčiky cesnaku

1 cibuľa

1 lyžica hladkej múky

 

 

ocot

cukor podľa chuti

soľ

čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Dôkladne opláchnite pľúca a odrežte priedušnicu.

 

 

Zeleninu očistíme, ošúpeme a opláchneme.

Pripravenú zeleninu zalejeme vriacou vodou, pridáme bobkový list, nové korenie, soľ a čierne mleté korenie.

Varte prikryté na miernom ohni 90 minút do mäkka.

 

 

Potom pľúcka vyberte, ochlaďte a nakrájajte na tenké prúžky.

Zohrejeme bravčovú masť a opražíme na nej nasekané pľúcka.

Keď zhnednú, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak, potom ich posypeme múkou a podusíme, pričom pridáme 1-2 šálky vývaru z pľúc.

 

 

Nakoniec ich dochutíme octom, cukrom alebo soľou podľa chuti.

Podávame s chlebom alebo zemiakmi.

Dobrú chuť!

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes