Najlepšia domáca čalamáda bez zavárania: Pripravená je hneď, chutí fantasticky a vydrží dlho!

Čalamáda je vynikajúcou pestrou prílohou k pečeným či vyprážaným dobrotám a v našej rodine si bez nej nevieme predstaviť žiaden nedeľný obed.

 

 

Ak obľubujete čalamádu aj vy, predstavujeme vám najjednoduchší spôsob, ako ju pripraviť rýchlo a bez zavárania.

Potrebujeme:

2 kg hlávkovej kapusty

1 kg šalátovej uhorky

500 g cibule

1 kg papriky (pre väčšiu pestrosť použite papriku rôznych farieb)

500 g čerstvej mrkvy

5-6 ks feferónov (do každého pohára 1 ks) – voliteľné

1 lyžicu celého čierneho korenia

70 g soli

300 ml octu

400 g kryštálového cukru

4 ks bobkového listu

1 lyžičku kyseliny citrónovej

1 lyžičku borkénu (dvojsiričitanu draselného) – ak nemáte, dá sa robiť aj s Dekom

Postup:

Najskôr si pripravíme zeleninu.

 

 

Uhorky umyjeme a nakrájame na tenké plátky (ideálne pomocou krájača na uhorky).

Mrkvu očistíme a nakrájame rovnako, ako uhorky.

Cibuľu očistíme a nakrájame natenko.

Z kapusty odstránime hlúb a nakrájame na tenké rezance.

Nakoniec nakrájame aj papriku – odstránime jadro a nakrájame na tenšie rezance.

V miske zmiešame soľ, cukor, korenie, nalámaný bobkový list, kyselinu citrónovú a borkén.

 

 

Všetku zeleninu zmiešame a pridáme aj sypkú zmes korenia a soli.

Nakoniec pridáme ocot a všetko premiešame rukami.

Necháme odpočívať 6-7 hodín.

Zeleninovú zmes potom vtlačíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie až po okraj, potom do každého pohára dolejeme šťavu zo zeleniny a poháre dobre uzavrieme.

Do každého pohára môžete vložiť 1 ks feferónky, ak máte radi pikantnejšiu čalamádu.

Čalamádu odložíme a necháme niekoľko týždňov odpočívať.

Po 4-6 týždňoch je čalamáda pripravená na konzumáciu.

To je všetko, domáca čalamáda je pripravená.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: nosalty

Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes