Piškótová roláda je klasický dezert, ktorý poteší mlsné jazýčky v každom veku. Jemné piškótové cesto sa dá naplniť rôznymi krémami, lekvármi, ovocím a orechami, čím sa otvárajú nekonečné možnosti pre kreativitu a chuťové kombinácie.
Kľúčom k úspešnej piškótovej roláde je však bezpochyby perfektné cesto. Mnoho receptov sľubuje nadýchaný a vláčny výsledok, no realita sa nie vždy dostaví.
V tomto článku sa ponoríme do tajomstiev prípravy najlepšieho cesta , vďaka ktorým sa vám roláda zaručene podarí.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Máme pre vás recept na úplne najjednoduchšie a najlepšie cesto na roládu.
Cesto na lyžice, vždy sa vydarí a chutí absolútne dokonale.
Potrebujeme:
5 vajec
5 lyžíc polohrubej muky
5 lyžíc kryštálového cukru
Ďalej:
štipka soli
Na plnenie (voliteľné):
džem
tvaroh
smotana na šľahanie
granko
Na ozdobu (voliteľné):
čokoládová poleva
práškový cukor
Postup:
Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky.
Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
Po lyžiciach pridáme do snehu cukor.
Keď sa rozpustí a sneh je tuhý, prestaneme šľahať.
Do snehu pridáme žĺtky.
Zľahka prešľaháme.
Potom pomocou cukrárskeho jazyka ručne vmiešame múku.
Plech na pečenie si vystelieme papierom.
Nalejeme naň cesto a rovnomerne rozotrieme.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.
Upečené cesto necháme asi 5 minút postáť.
Potom stočíme spolu s papierom.
Necháme zatočenú vychladnúť (položíme ju tak, aby bol spoj na spodku rolády).
Vychladnutú roládu roztočíme.
Papier zložíme natrieme a opäť stočíme.
Podávame nakrájané na plátky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Miška T.
Druhý recept od Lenky – 3 prísady a 15 minút roboty
Úžasný recept od Lenky, keď som ho našla, hneď som ho skúsila a odvtedy sú to už roky, ale inak roládu nerobím.
Potrebujeme:
6 vajec
140 g cukru krupica
80 g hladkej múky
Voliteľné:
marmeláda na potretie, krém, ovocie
Postup:
Vyšľaháme bielky + cukor krupica do hustej peny, potom postupne zašľaháme žĺtky a nakoniec vmiešame múku. Rozotrieme na papier na pečenie a pečieme na 180 st. 7-10 minút do ružova.
Vychladnutý piškótu potrieme marmeládou, krémom (napríklad len jednoduchým tvarohovým krémom), dáme akékoľvek ovocie a stočíme.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
celý postup aj s obrázkami si môžete pozrieť TU.